Õõvastavad ussid aelevad pudrukausis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niiskusega kokkupuutel saab helvestest mõne nädalaga ussikokteil.
Niiskusega kokkupuutel saab helvestest mõne nädalaga ussikokteil. Foto: Arvo Meeks

Kes meist ei röögataks vihaselt, kui avastaks köögikapist kuivainete karpidest või juba valmistoidust ussid ehk toidukoide vastsed. Miks sellised ussid tekivad ja kuidas neid inimasustusest eemal hoida?

Toimetuse poole pöördunud lehelugeja kirjeldas värvikalt enda pere võitlust ootamatult ja justkui eikusagilt köögikappi tekkinud toidukoide ning nende vastsete ja võrgutaoliste niidistike vastu kuivainete karpides.

Juba nende esimesel ilmumiskorral sadasid kuivained prügikasti, kapp sai suurpuhastuse ning poest muretseti uus kaup.

Mõneks ajaks oli kollakatest ja silmanähtavalt täissöönud ussidest rahu majas. Kui aga ka pärast teiste pakendite kasutuselevõttu tekkisid hiljuti ostetud toidukraami taas kutsumata külalised, sai korteriomanikul mõõt täis. Algas varasemast veelgi raevukam võitlus.

Nõutult õlgukehitav inimsoo esindaja pöördus ussivastase võitluse koalitsiooni moodustamiseks ajalehe toimetusse, kus alustati paar kuud tagasi katsetamist täiesti värske kaerahelbepakiga. Helbed said puistatud plastist karpi ja kaas klõpsati peale.

Ja oh seda avastamisrõõmu paari nädala pärast – ussid olidki kangekaelselt taas platsis. Nende nüüdset elupaika helveste peal palistas tugev, valkjas niidistik. Sisult vingerdav toidukarp aga pole teps söögiisuärgitaja.

Vahepeal oli ussidega sissisõda pidav korteriomanik leidnud usse ka riisi ja makaronide seest. Seda mitmel korral ja täiesti erinevate pakenditega toidukraamist.

------------------------

Pille Pokk, ASi Sangaste Linnas tegevdirektor

«Kindlasti ei saa sellised ussid jõuda pakenditesse tootja juures, kuna me kuumutame toorainet 104 kraadi juures. Samuti on meid käinud kontrollimas veterinaar- ja toiduameti töötajad. Amet on saanud anonüümkirju selle probleemiga varemgi. Meie kohta ei ole kaebusi olnud.

Peamiselt võivad sellised ussid tekkida väliskeskkonna muutustest või niiskusest. Näiteks võib kuivaine karbi korduval avamisel kodus sattuda karpi natukenegi niiskust ning usside tekkele on sooduspinnas olemas. Samuti võib olla oht nende tekkeks kaubanduses.»

Rene Pillesson, Veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja

«Ei ole üheselt defineeritud, millistes pakendites kuivaineid säilitada. Võimalus on neid säilitada originaalpakendis või pakendada need ise ümber.

Samuti ei ole ühest soovitust, millisesse pakendisse ise kodus kuiv­aineid ümber pakendada. Sobivad kõik, mis tagavad kuivaine esialgsete omaduste säilimise ja väldivad väliskeskkonnast tulenevat saastumist. Selleks pakendiks võivad olla nii klaaspurgid, metallist anumad kui plastkarbid.

Kuivaine säilimisaja pikkuse määrab tootja ning sellekohase teabe leiab toote pakendilt.

Kodus kuivainest avastatud kahjurid võivad sinna tekkida kahel põhjusel: kas kuivaine saastumisel enne ostmist või kodustes tingimustes. Kuivainete saastumise tekkepõhjuste vältimiseks kodus tuleb läbi viia põhjalik puhastus nii kuivainete säilitamise nõudes kui ka ümbritsevas keskkonnas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles