Metalli kokkuostjad rikuvad nõudeid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanametall. Pilt on illustratiivne.
Vanametall. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tehnilise järelevalve amet (TJA) viis läbi metallikokkuostupunktide järelevalvekampaania, mille käigus kontrolliti möödunud aasta jooksul 28 kokkuostupunkti üle Eesti. Kampaania peamine eesmärk oli kontrollida kokkuostupunktide tegevuse ja seal kasutatavate kaalude vastavust nõuetele.

Kontrollitud 28 kokkuostupunktist ei tuvastatud rikkumisi vaid neljal, ülejäänud 24 puhul tuvastati erinevaid nõuetest kõrvalekaldumisi.

Põhiline rikkumine – tuvastatud umbes pooltel juhtudel – oli auto- ja platvormkaalude taatluskehtivusaja ületamine. Levinud oli ka taatlusnõuetele mittevastavate kaalude kasutamine.

Rikkumiste põhjusteks võib pidada ettevõtete teadmatust kaaludele kehtestatud nõuetest ning kokkuhoidu nõuete järgimiseks vajalikelt investeeringutelt.

TJA juhib tähelepanu, et ostu-müügitehingutes võib kasutada ainult taadeldud kaale. Kaalul peavad taatlusplommid ja -kleebised ning tüübikinnituse märgised olema nähtaval kohal. Kleebis annab muu hulgas infot, millal kaalu viimati taadeldi.

Uued kaalud peavad läbima Euroopa Liidu esmataatluse. Sellisel juhul on taatlusmärgiste asemel tootja või vastavushindamisasutuse paigaldatud märgised (CE, aasta, vastavushindamisasutuse number ja rohelisel taustal M täht ning plommid). Kaale tuleb taadelda perioodiliselt, taatluskehtivusaeg on aasta.

Sõltuvalt kaalutavast kogusest tuleb kasutada sobivat kaalu ehk arvestada kaalu alumise ja ülemise mõõtepiiriga. Kaalu kasutamisel allpool selle alumist mõõtepiiri on tegu kaalu kasutustingimuste rikkumisega ning mõõtmistulemused ei ole õiged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles