Vapimärk ja teenetemärgid leidsid omaniku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Seppa
Väino Seppa Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maavanema moodustatud nõukogu otsustas ka sel aastal ühe Valgamaa teenetemärgi asemel neid välja anda kaks. Märgi omanikeks kuulutati Vambola Sipelgas ja Vello Jaska, vapimärgi pälvis Väino Seppa.

Maakonna vapimärgiga autasustatud kirurg-uroloog Väino Seppa jäi õnnesoovide vastuvõtmisel väga tagasihoidlikuks ning arvas, et vapimärgi väärilisi teenekaid kandidaate on palju ja temast paremaid.

Seppa on Valga haigla kirurg-uroloog aastast 1978. Ta on loonud ja hoidnud häid tööalaseid sidemeid Tartu Ülikooli kliinikumi, Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Tallinna keskhaigla uroloogiaosakonnaga. Paralleelselt haiglatööga avas 2000. aastal ka erapraksise.

2003. aastal kuulus Valgamaa Fondi preemiasaajate hulka uue laparoskoopilise operatsioonimeetodi juurutamise eest Valga haiglas.

Seppa on Eesti Uroloogide Seltsi, Tartu Kirurgide Seltsi, Saksa-Balti Arstide Seltsi ja Eesti Arstide Liidu liige. Ta oli Valga linnavolikogu liige aastatel 1993–2002. Seppat on autasustatud Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgiga.

Vello Jaska ütles, et temale oli sõnum autasu saamisest väga ootamatu. «Ei osanud arvata ega loota, et minu tegemisi tähele pannakse. Enda arvates olen ikka üht-teist ära teinud ning töö ja hobi on terve elu käsikäes käinud,» arvas Jaska.

Ta on vabakutseline kirjanik ja ajakirjanik, Kaitseliidu Valgamaa maleva teavituspealik.On andnud oma panuse Valgamaa, eriti Tõrva piirkonna kultuuriürituste korraldamiseks ja nende kajastamiseks. Tuntud pillimees, kes aastast 1983 mängib rahvamuusikaansamblis Jauram.

Tema sulest on ilmunud 12 raamatut, lisaks on ta toimetanud ka teiste kirjameeste teoseid. Tema näidendeid on mängitud Tõrva ja paljude teiste kultuurimajade lavadel ning luuletusi on kasutatud sõnalis-muusikalistes põimikutes.

Jaskat on autasustatud piirivalve teeneteristiga, Valga piirivalvepiirkonna teeneteplaadiga, Kaitseliidu III ja II klassi teenetemärgiga.

Teine teenetemärgi saaja, Vambola Sipelgas ütles samuti, et ei osanud sellist asja võimalikuks pidadagi.
«Olen olnud arvamusel, et minu tagasihoidlik isik ei vääri nii kõrget autasu. Loomulikult olen üllatanud ja rõõmus. Nii kõrget autasu saada on uhke tunne,» nentis Sipelgas.

Vambola Sipelgas on MTÜ Hellenurme Mõis tegevdirektor. 2005. aastast on ta arendanud Hellenurmes Lõuna-Eesti Hooldekeskust, avades igal aastal ühe uue korpuse. 2008. aasta sügisel valminud kompleksis on kodu leidnud 320 eakat. Tema tegevuse tulemusena on valda tekkinud hulgaliselt töökohti, muutunud on Hellenurme külapilt ja arenenud infrastruktuur.

Kolmandat aastat juhib ta Eesti sotsiaalasutuste juhtide nõukoja tegemisi. Aastast 1999 on Sipelgas Palupera vallavolikogu esimees. Teda on autasustatud Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

VALGAMAA VAPIMÄRK on maakonna kõrgeim autasu, mida antakse elutöö eest neile, kes oma töö ja tegevusega on kaasa aidanud Valgamaa arengule.

VALGAMAA TEENETEMÄRK antakse neile, kes silma paistnud märkimisväärse, maakonna jaoks olulise saavutusega.

Maakonna aumärkidega kaasneb rahaline preemia, mis sellel aastal oli Vapimärgile 640 eurot ja Teenetemärgile 320 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles