Helme valla rahvas ütles ühinemisele «ei»

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Karl Õmblus (vasakul) ja Tarmo Tamm.
Pildil Karl Õmblus (vasakul) ja Tarmo Tamm. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Eelmisel nädalal läbi viidud rahvaküsitlusel toetasid Põdrala valla ja Tõrva linna rahvas ühinemist, samas oli enamus Helme vallas arvamust avaldanutest vastu.

Rahvaküsitluse läbiviimiseks saadeti omavalitsuse elanikele koju ankeet küsimusega, milline on nende suhtumine kavandatavasse Tõrva linna, Helme ja Põdrala valla ühinemisse. Vastata sai «jah» või «ei».

Helme vallas saadeti rahvaküsitluse läbiviimiseks välja 1774 ankeeti. Vastanutest pooldas ühinemist 229 ja vastu oli 710 inimest. Toetusprotsent oli seega 12,9.

Põdralas saadeti välja 725 küsitluslehte. Ühinemist toetas 346 vastanut ehk ligi pooled. Selle vastu oli 156  vastanut.

Tõrvas saadeti küsitluslehed 2564 inimesele. Positiivse vastusega tagastati 813 ankeeti ehk toetusprotsent oli 77,2. Ühinemise vastu oli 240 vastanut.

Suurim oli osavõtuprotsent Põdrala vallas – 70,1. Helme vallas osales 52,9 ja Tõrvas 41,5 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Rahvaküsitluse tulemus ei ole ühelegi omavalitsusele siduv. Kolme omavalitsuse ühinemise konsultandi Karl Õmbluse sõnul on järgmine samm protsessis nüüd omavalitsuste käes, kes peavad valima, kas soovivad vastutust võtta. Õmblus tõi välja, et eelnenud rahvakoosolekutel eriti palju ei osaletud.

«On päevselge, et liitumine tuleb varem või hiljem. Praegu on võimalus see ise ära teha,» rääkis Õmblus. Tema sõnul peavad volikogud oma lõplikud otsused olema teinud 18. aprilliks, kui vastavad materjalid tuleb esitada maavanema kohusetäitjale.

«Põhimõtteliselt ühinemislepingus enam lahtisi küsimusi ei ole,» kommenteeris Õmblus kolme omavalitsuse volikogude vahel peetavate läbirääkimiste seisu. Kõige rohkem lahkarvamusi on tekitanud toetused ja soodustused. Üksmeel on saavutatud ka nime osas. Ühinenud omavalitsusel oleks see Helme. Lipu ja vapi osas otsuseid tehtud ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles