Helme valla elanikke häirib tehasest lenduv saepurutolm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ-l Helme Graanul tuleb hakata mõtlema ümberkaudsete inimeste elukeskkonna parandamisele.
OÜ-l Helme Graanul tuleb hakata mõtlema ümberkaudsete inimeste elukeskkonna parandamisele. Foto: Vello Jaska/Valgamaalane

Patkülas tegutsev OÜ Helme Graanul annab ümberkaudsetele elanikele küll tööd ja täidab omavalitsuse tulubaasi, kuid naabruses elavaid inimesi paneb muretsema tehasest lenduv saepurutolm. Firma juhid otsivad probleemile lahendust.

Patkülas töötava graanulitehase lähedal elavad Endel Napast, Iivi Drenkhan ning Jaan Zilensk väitsid, et tehase töölehakkamine OÜ Helme Graanul nime all on küll väga positiivne, kuid tuleks hakata mõtlema ka ümberkaudsete inimeste elukeskkonna parandamisele.

Õhus lendlev peenike saepurutolm paneb kõigi kolme sõnul silmad kipitama ja kurgu valutama. «Ümberkaudsetes taludes elavad inimesed on hädas,» kinnitas Napast. «Saepurutolm lendleb lausa igale poole. Lumi on sellest pidevalt kollane. Kui akna lahti teed, on mõne hetkega elamine paksu tolmu täis. Nööril kuivav pesugi tolmub ära.»

Õuesolek võimatu

«Õues puhata ja piknikku pidada ei saa. Siis on suupistete asemel varsti laual selge saepuru. Ka kaevud tuleb kinni katta. Vastasel juhul on vesi saastatud ja kasutamiskõlbmatu. Isegi ümberkaudsetel tiikidel ja järvedel on paks tolmukord peal,» lisas Drenkhan.

Ööseks õue jäetud autogi olevat sealkandis hommikuks nagu tolmurull. Tuulevaikse ilmaga ja kuskile kõrvale puhuvate tuultega on külaelanike väitel olukord parem, kuid selliseid rõõmuhetki leidub suhteliselt vähe.

Ka müra võiks tehase naabruses elavate inimeste sõnul vähem olla. Lapsed ei saavat nende kinnitusel öösiti seetõttu magadagi.

Täitmata lubadused

Patküla elanike väitel olevat nendest probleemidest räägitud ka tehase endistele omanikele ja juhtkonnale, kuid tulemuseks olid vaid lubadused olukorda muuta.

Tolmupüüduri paigaldamine on muidugi suur investeering, kuid näib, et ilma selleta siiski läbi ei saa. Õnneks on märke, et olukorra keerukust on mõistnud ka graanulitehase praegused omanikud. Vähemalt lubab seda loota OÜ Helme Graanul juhatuse liikme Jaano Haidla vastus Pat­küla elanike muredele.

«Ostsime endised AS Hansa Graanuli pankrotivarad 2008. aasta novembri lõpus ja varade müügil kinnitati meile, et tehase tehnilise seisukorraga on kõik korras,» selgitas Haidla. «Teie poolt tõstatatud probleem on seetõttu meile suur uudis. Hakkame asja uurima ja püüame olukorra tõsiduses selgusele jõuda.»

Haidla lisas samas, et igal tööstusel on ümbritsevale keskkonnale mingi mõju ja seda välistada ei ole võimalik. «Omalt poolt üritame teha kõik, et Pat­küla elanike poolt tõstatatud probleemidele asjakohased lahendused leida,» väitis OÜ Helme Graanul juhatuse liige.

Samas ütlesid Patküla elanikud, et ei soovi mingil juhul tehase sulgemist.  Praeguse majanduskriisi tingimustes on ju iga toodangut andev ettevõte väärtus omaette ja iga töökoht kulla alusel. «Vaja oleks teha ainult nii, et tööprotsessil ei lenduks õhku nii palju saepurutolmu ja müra oleks ka mõnevõrra vaiksem,» möönsid külaelanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles