Ühing saab õiguse pidada tõuraamatut

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühingu juhatuse liikme Ute Wohlrabi täkk Heliodor.
Pildil MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühingu juhatuse liikme Ute Wohlrabi täkk Heliodor. Foto: Erakogu

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori otsusega tunnustati MTÜd Vana-Tori Hobuse Ühing (VTHÜ) aretusühinguna. Sellega on ühingul õigus pidada tori tõugu hobuste vana-tori suuna tõuraamatut ja läbi viia jõudluskontrolli.

26. aprillil moodustas VTA peadirektor tori hobuse ajutise komisjoni, et saada teada, kas kavandatava tori hobuse uue aretussuuna algpopulatsiooni kuuluvad hobused on fenotüübiliste omaduste poolest ühtlikud ja vastavad Vana-Tori Hobuse Ühingu esitatud aretusprogrammis toodud kirjeldusele.

Samuti tuli komisjonil välja selgitada, kas ühingu liikmetel on piisavalt suur kari, et läbi viia aretusprogramm ning kas uue ühingu tunnustamine ohustab tori hobusetõu säilimist või Eesti Hobusekasvatajate Seltsi aretus-ja säilitusprogrammi.

Komisjon leidis, et hobused on ühtlikud ja vastavad kirjeldusele; tegevliikmetel on piisav kari aretusprogrammi läbiviimiseks ja tunnustust taotlev aretusühing ei ohusta tori hobusetõu säilimist ega Eesti Hobusekasvatajate Seltsi aretus- ja säilitusprogrammi.

VTA kontrollis aretusühingu/jõudluskontrolli läbiviija ja tema kavandatud aretustegevuse vastavust õigusaktides sätestatud nõuetele. Tuvastati, et VTHÜ kavandatud aretustegevus on nõuetekohane ja vastab kõikidele õigusaktides sätestatud nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles