Elion investeeris mullu Valgamaa telekommunikatsiooni üle nelja miljoni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni digiboks.
Elioni digiboks. Foto: Elion.

Elion Ettevõtted AS investeeris interneti andmeside teenustesse eelmisel aastal Valgamaal miljon krooni, lisaks kulus võrgu parendamisse 1,2 miljonit krooni ning analoogjaamade digitaliseerimisele 1,9 miljonit krooni. Investeeringute peaeesmärk on laiendada digi-TV kättesaadavust maakonnas.

 
«Püüame pakkuda võimalikult suurele hulgale valgamaalastele uue põlvkonna digi-TVd ehk IPTVd, mis on internetipõhine digitaalne televisioon, mille eelduseks on ülikiire interneti olemasolu,» rääkis Elion Ettevõtted ASi avalike suhete juht Lilian Viirma.

Ta lisas, et panus uute tehnoloogiate viimisel maapiirkondadesse on märkimisväärne, sest mujal maailmas 15-20 elanikuga külades niivõrd kallihinnalisi investeeringuid reeglina ei tehta.

«Viimase viie aasta jooksul on Valgamaal võrgu rekonstrueerimisse investeeritud ligi 7 miljonit krooni ja analoogjaamade digitaliseerimisse 9,9 miljonit krooni - näiteks Valgas, Otepääl, Käärikul ja Linnakülas,» lausus Viirma.

Tema sõnul on valgamaalased uute lahendustega kohanenud äärmiselt kiiresti. «Uue põlvkonna digi-TVga on liitunud suur hulk valgamaalasi, kuigi teenus on olnud turul vaid kaks ja pool aastat.»

2008. aasta lõpu seisuga oli Valgamaal Elioni digi-TV kliente umbes 2000, see arv on alates teenuse pakkumise algusest kasvanud umbes kaks korda: 2006. aasta lõpul oli Valgamaal digi-TV kliente 785, ning 2007. aasta lõpu seisuga 1629.

«Hetkel on digi-TV võimalus Valga, Otepää, Tõrva linnades ning Aakre, Puka, Keeni, Sangaste, Laatre, Tsirguliina, Sooru, Ala, Linnaküla ja Helme külades,» kinnitas Viirma.

6. veebruaril sai Elion tööle Helme digi-TV sõlme, lähiajal valmib Pikasilla digi-TV sõlm.

Ühtlasi on Viirma sõnul alustatud valguskaabli rajamise ettevalmistustöödega Valga ja Võru vahel, mille esimeses etapis on kavas hiljemalt 2010. aastal valmis ehitada Valga-Kaagjärve-Koikküla lõik.

«Teises etapis jõutakse uuel tehnoloogial põhinevate kaablitega välja Võruni, mille tulemusel muutub Valga linna ja maakonna ning rahvusvaheline side Läti suunal tunduvalt töökindlamaks,» kirjeldas Viirma ja lisas, et see võimaldab piirkonna klientidel kasutada kõiki kolme uue põlvkonna teenust: ülikiiret internetti, digi-TVd ning internetipõhist telefoni ehk VoIPi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles