Valgamaa kaunid kodud on rajatud oma kahe käe ja hoolega

Sirli Homuha
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve ja Kalev Laari kodu Hummulis on hea näide hästi ja maitsekalt kujundatud iluaia sobitamisest tänapäevase elamuga, aed on äärmiselt kenasti hooldatud. Pilku püüdsid eri värvides lilled ja hubane istumisnurk. Selles kohas tekib ka külalisel kodune tunne. Aias oli väga palju lilli istutatud pottidesse – ligikaudu 60 lillepotis kasvas erivärvilisi lilli, osa neist pole juuni alguses muidugi veel ka õitsema hakanud.
Eve ja Kalev Laari kodu Hummulis on hea näide hästi ja maitsekalt kujundatud iluaia sobitamisest tänapäevase elamuga, aed on äärmiselt kenasti hooldatud. Pilku püüdsid eri värvides lilled ja hubane istumisnurk. Selles kohas tekib ka külalisel kodune tunne. Aias oli väga palju lilli istutatud pottidesse – ligikaudu 60 lillepotis kasvas erivärvilisi lilli, osa neist pole juuni alguses muidugi veel ka õitsema hakanud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänavused maakonna kaunimad kodud selgusid tugevas konkurentsis. Kõigi konkursile esitatud kodude omanikud on enamasti vaid oma kaht kätt ja vähest vaba aega kasutades suutnud luua suurepärase tulemuse ning arendavad seda üha edasi.

«Kes seda kõike siin korras hoida jõuab?» küsis Eesti Kodukaunistamise Ühenduse Valgamaa piirkonna koordinaator Aare Kittask pea iga majaomaniku käest, kui hindamiskomisjon konkursile esitatud kodusid hindamas käis. Enamasti kõlas vastus sellele tagasihoidlikult: «Kõik on tehtud meie endi kätepaariga ...» Ja lisada võib veel, et vabast ajast, sest enamik neist koduomanikest käib tööl.

Eestlased on üldiselt tagasihoidlik rahvas, oma suurt tööd ja vaeva näidatakse ilmselge vaoshoitusega.  Uhkeldama keegi ei kipu ja on neidki, kes pole üldse nõus, et nende kodu konkursile esitatakse. Kuid nagu öeldakse – ilu ei sünni ju patta panna ning miks mitte tehtut teistelegi näidata ja ka eeskujuks seada.

«Sel aastal esitati piirkonna komisjonile rohkem objekte, kui paaril-kolmel eelneval aastal,» tõdes Kittask. "Eriti meeldiv, et omavalitsused on hakanud rohkem tähelepanu pöörama ka tööstusmaastike korrastamisele ja  hakanud neid objekte esitama ka konkursile. Meie piirkonnas on viimasel kahel aastal juurdunud selline meeldiv omavalitsuste vaheline koostöö, kus konkursile esitatakse koguni hoopis naabervald ..."

„Eesti kaunis kodu 2012“ konkursi raames selgusid tänavused Valgamaa kaunimad kodud neljas kategoorias – eramud, omavalitsus, tööstusmaastik ning tervisespordirajatised. Ühtlasi esitatakse võitjad vabariiklikule konkursile.

Täna Valga Kutseõppekeskuses asetleidvale tunnustusüritusele on palutud kõik konkursile esitatud nominendid, samuti mastivimplite saajad, kelle valisid välja omavalitsused.

Kodukaunistamise Valgamaa piirkond hindas konkursil „Eesti kaunis kodu" 16 objekti: seitse maakodu/talu, kolm linnakodu, Otepää gümnaasium, Sooru lasteaed, GMP Clubhotel & Pühajärve restoran, Hummuli Agro ja Väimela Põllumajanduse OÜ Asu veisefarm ja Tehvandi spordikompleks ning Palupera vald.

Valgamaalt valiti võijtateks järgmised kodud:
Eve ja Kalev Laar kodu Hummuli vallas (esitatud ka 1998.aastal),
Merle ja Aivar Metsma Nõlvaku talu Põdrala vallas,
Erki Saar Tammuri talu Otepää vallas,
Terje ja Aare Vilem kodu Tõlliste vallas.

Parim tervisespordikompleks:
SA Tehvandi Spordikeskus

Parim tööstuspiirkond:
Hummuli Agro & Väimela Põllumajanduse OÜ Asu veisefarm

Kaunis omavalitsus:
Palupera vald

Mastivimplite ja Eesti Kodukaunistamise Ühenduse tänukirjade saajad:

Põdrala vald
Laine ja Riho Valtner
Jaan Ruusmann
Mari-Ann Siimenson ja Hans Saaren
Elen ja Urmas Tekkel

Palupera vald
Ruta Reim ja Silver Liivamägi
Maila ja Paavo Paalmäe
Perekond Nurk
Perekond Abermann

Taheva vald
Ühing Hargla Meie Kodu
Talvi ja Tõnu Matus
Julia ja Harri Varblane
Salme Paas ja Rein Paas

Tõlliste vald
Terje ja Are Vilem
Katrin Puusepp ja Avo Rosenberg
Eve Tiisler
Niina ja Kalju Org

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles