Venemaa-Eesti piiril käivitus e-piirijärjekorra süsteem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on järjekord Koidula piiripunktis.
Pildil on järjekord Koidula piiripunktis. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Parandamaks oluliselt Venemaa ja Eesti vahelist piiriületust, võttis Venemaa laupäeval Kunitšina Gora - Koidula piiripunktis kasutusele GoSwift e-piirijärjekorra süsteemi, mis võimaldab vältida piiril järjekordades seismist ja läbida nii Venemaa kui Eesti piiripunktid keskmiselt ühe tunniga. 

GoSwifti Eesti poolse juhi Hannes Plinte sõnul on tegu esimese Venemaa ja Euroopa Liidu vahelise piiripunktiga, kus saab e-järjekorra alusel mõlemal suunal piiri ületada. Lähinädalatel liituvad kolmekuise e-piirijärjekorra süsteemi pilootprojektiga ka Šumilkino-Luhamaa ning Ivangorodi-Narva piiripunktid.

"Täna on kindlasti ajalooline hetk, mida jälgitakse tähelepanelikult kogu Euroopas, mil esimeses Eesti ja Venemaa vahelises piiripunktis peaks kaduma kogu Euroopa ja Venemaa piiridel harjumuspärane vaatepilt kilomeetrite pikkustest piirijärjekordadest,“ selgitas GoSwifti Eesti-poolne juht Hannes Plinte.

"Nüüdsest saab nii Eestist Venemaale kui ka Venemaalt Eestisse reisides ületada piiri ilma füüsilises järjekorras seismata. See eeldab vaid oma sõiduki eelnevat registreerimist GoSwifti interneti kodulehel ja määratud ajaks piirile ilmumist.

Süsteem käivitati Venemaa riigiameti Rosgranitsa initsiatiivil ja sealsete ametnike ja juhtkonna abil. Rosgranitsa otsis piiriületajate elu mugavamaks tegemise vahendeid, sealt jõuti välja GoSwifti e-piirijärjekorra infosüsteemini. Nüüd pole Venemaalt Eestisse suundujatel enam vajadust maanteejärjekorras pikki tunde aega mõttetult surnuks lüüa ega bensuvedajatega järjekorras konkureerida.“

Hannes Plinte sõnul puudutab e-järjekorrasüsteem nii sõiduautosid kui veokeid ja peaks oluliselt mugavdama äri- ja turismireisijate kahe riigi vahelist liikumist. „Tean isiklikult mitmeid soliidseid vene peresid, kes juba mõnda aega sellist piiriületuse võimalust ootasid, et saaks suvistel nädalalõppudel Pärnusse puhkama sõita ja taas esmaspäevaks tagasi tööle jõuda,“ rääkis Plinte.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon (ERAA) peasekretär Toivo Kuldkepp märkis, et GoSwifti e-järjekorra süsteem on tänaseks Eesti-Venemaa suunal toiminud juba aasta aega ja on ennast igati õigustanud.

"Au meestele, kes on suutnud lahendada aastaid mureks olnud õudusolukorra, mida on telerist näinud ilmselt iga eestlane,“ rääkis ta. „Paljud ilmselt ei teagi, et Eesti-Vene piiril ei leidu enam ammu ei nädalate ega päevade ega ka tundide pikkuseid veokite järjekordi, mis teid ummistaks ja veokijuhtide kallist aega kuritarvitaks.“ Kuldkepi sõnul on tal kõigi veokijuhtide nimel rääkides ülimalt hea meel, et nüüdsest saab ka Venemaa suunal sama süsteemi alusel piiri ületada.

Kuigi hetkel on tegu vaid kolmekuise pilootprojektiga, avaldas Kuldkepp lootust, et süsteem jääb kehtima alatiseks. „Usun, et kui klientide rahulolu ametnikeni jõuab, veenduvad nad vajaduses süsteemiga jätkata,“ märkis ta.

Hannes Plinte sõnul hämmastab teda Venemaa innovatiivsus ja kiirus, millega e-piirijärjekorra süsteem pilootprojekti raames kasutusele võeti. „Viimase aasta jooksul on GoSwifti kogemust käinud lähemalt uurimas nii Soome, Venemaa, Läti, Leedu, Poola kui ka kaugemate riikide tipptasemel delegatsioonid kuni ministriteni välja ja üldine arvamus on olnud, et sarnast süsteemi vajaks kõik need riigid,“ lausus Plinte. "Venemaa tegutses väga kiirelt ja suutis pilootprojektini jõuda vähem kui poole aastaga.“

Aastas läbib Eesti ja Venemaa piiri kolmes piiripunktis üle 600 000 sõiduauto ja veoki.

GoSwift on e-piirijärjekorra  infosüsteemi kaubamärk, mille taga seisavad Venemaa ja Eesti ettevõtted OÜ Girf ja OOO GoSwift.ru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles