Rannas lehvis punane lipp

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseameti sõnul lohutab neid hetkel vaid see, et vihmased ja jahedad ilmad hoiavad inimesed veest eemal.
Terviseameti sõnul lohutab neid hetkel vaid see, et vihmased ja jahedad ilmad hoiavad inimesed veest eemal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pedeli äärde sattujaid võtab vastu rannamajal lehviv punane lipp. Seda sundis heiskama eelmisel nädalal leitud reostus.

Kui randades lehvib punane lipp, on enamasti põhjus alla 16 kraadi jäävas veetemperatuuris. Pedeli rannavalvel aga paluti eelmisel kolmapäeval heisata punalipp seetõttu, et veest leiti reostus. Kolm proovivõtukohta näitasid küll erinevaid andmeid, ent kinnitasid, et reostusenormi ületus oli kahekordne.

Pedeli rannavanem Sulev Rätsepp ei osanud reostuse kohta selgitusi jagada, sest täpsemad analüüsid ja aktid on linnavalitsuse käsutuses. Tema arvates võib aga probleemi põhjustada eelnenud pühapäeva tugevad vihmasajud, mille tagajärjel kuivkäimlad kusagil üle ajama hakkasid.

Reostusallikas praegu tuvastamata

Ka Valgamaa Omavalitsuste Liidu keskkonnaosakonna juhataja Riho Karu sõnul ei saa praegu probleemi detailideni selgitada. «Inspektor käis väljas ja tuvastas, et Läti poole peal oli ühes kohas justkui näha, et sealt on midagi varem sisse tulnud,» kommenteeris Karu ja rõhutas, et see sooritati vaid esmane kiire visuaalne vaatlus. «Otsest lekkemomenti küll ei tabatud, aga heina sees oli hallikas vööt näha.»

Karu ei lükanud küll ümber väidet, et probleem võis tekkida tugeva vihmasaju tõttu, ent põhjusi võib tema hinnangul olla teisigi.

«See on üks variantidest. Reostus võis tekkida vihmade tulemusena, lekkivast kanalisatsioonikaevust või kontaktalal asuvast asustusest.» Küll aga osutavad proovide näitajad Karu sõnul värskele reostusele.

Möödunud nädala neljapäeval võeti kontrollproovid, mille tulemustest võib lähipäevil selguda konkreetsem sissevoolukoht.

Suplemine omal vastutusel

Kui 2009. aastal oli Pedeli rand Läti poolel käivate tööde tõttu supluseks täiesti suletud, siis tänavune probleem ujumiskeeldu ei tähenda. «Punane lipp annab märku, et suplemine on omal vastutusel,» kinnitas Karu.

Probleeme tekitab olukord aga neile suplejatele, kes on haigustele vastuvõtlikumad. Erinevad reostused võivad tekitada nahalöövet ja silmaärritusi. «Kui tegemist on kolibakteriga, tekitab see ka seedehäireid,» hoiatas terviseameti Lõuna talituse Valgamaa esinduse inspektor Veera Jõgeva.

Terviseamet soovitabki tema sõnul Pedeli jõkke ujuma mitte minna, sest suuremas koguses vee allaneelamisel võib nõrgema organismiga inimene haigestuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles