Arutelu tõi kokku paarkümmend huvilist

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää vallavalitsus.
Otepää vallavalitsus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval, 6. augustil Otepää vallavalitsuses toimunud valla üldplaneeringu avalikul arutelul osales paarkümmend huvilist. Nende seas oli vallavalitsuse kommunikatsioonijuhi kinnitusel nii vallakodanikke, maaomanikke kui ettevõtjaid.

Planeering on valminud koostöös konsultatsioonifirmaga Hendrikson & Ko, keskkonnamõjude strateegiliseks hindamiseks kaasati keskkonnaekspert Arvo Järvet Tartu Ülikoolist.

Üldplaneeringut tutvustasid vallavalitsuse planeerimis- ja ehitusteenistuse juhataja Ülle Luuk ning planeerimisspetsialist Kadri Ader, samuti Marika Pärn firmast Hendrikson & Ko ning Arvo Järvet. Arutelu juhtis Hendrikson & Ko keskkonnaosakonna juhataja Heikki Kalle.

Koostatav planeering oli avalikul väljapanekul 28. maist 25. juunini. Planeeringulahendus oli valla kodulehel kättesaadav 6. augustini, 31. juulist oli üleval üldplaneeringu täiendatud versioon avaliku väljapaneku järgselt.

Avalikul väljapanekul esitati 30 kirja vastuväidete, ettepanekute, küsimuste ja arvamustega, mis puudutasid planeerimisseaduse, keskkonnamõju hindamise ja keskkonnajuhtimissüsteemi seaduse täitmist, ruumilise planeerimise põhimõtteid ning planeeringu menetlust.

«Avaliku arutelu peamine eesmärk on avalikul väljapanekul esitatud vastuväidete ja ettepanekute arutelu ja omavalitsuse seisukohtade põhjendamine,» sõnas planeerimisspetsialist Kadri Ader. «Avaliku väljapaneku eel, planeeringu koostamise käigus on Otepää vallavalitsus ja planeeringu koostajad teinud koostööd kogukonna ja ametiasutustega ning paljud küsimused on leidnud lahendused.»

Otepää vallavalitsus on osaliselt arvestanud avaliku väljapaneku ajal huvitatud isikute poolt tehtud ettepanekute ja vastuväidetega ning on ettepanekute tegijatele põhjendanud planeeringulahendust ja -menetlust. Kirjalikud ettepanekud ja vastuväited ning Otepää vallavalitsuse seisukohad on kättesaadavad planeerimisteenistuses.

Üldplaneeringu osas jätkub koostöö keskkonnaametiga, seejärel esitatakse see maavanema järelevalvesse. Kui maavanem on planeeringule nõusoleku andnud, järgneb selle kehtestamine vallavolikogus.

Üldplaneering on omavalitsuse ruumilist arengut suunav raamdokument, millega määratakse ruumilised arengusuunad ning seatakse maa-aladele üldised arendus- ja kasutustingimused, detailplaneeringu kohustusega alad ja juhud väljaspool linna.

Määratakse ka tingimused, mis tagavad rohelise võrgustiku toimimise, miljööväärtuslikud hoonestusalad, puhke- ja virgestusalad, transpordi- ja tootmismaad. Üldplaneering sätestab, mida, kus ja mis tingimustel ehitada, selle eesmärk on tagada valla tasakaalustatud areng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles