Otepää valla elanik kinnitab, et Torupillitalu jääaukudega sarnaseid on esinenud aastaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Naruski usub, et augud jääs on allikate tekitatud.
Mati Naruski usub, et augud jääs on allikate tekitatud. Foto: Arvo Meeks

Torupillitalu järve jääle tekkinud aukudega samasugustest teatanud valgamaalane Mati Naruski on veendunud, et augud on allikate tehtud. «Mul on paisjärved mitukümmend aastat ja sellised augud on kogu aeg jääle tekkinud,» rääkis Otepää vallas elav Mati Naruski täna Valgamaalasele.

Mehe sõnul on ta kindel, et augud, mida tema järvel on nii suuremaid kui väiksemaid, on just allikate tekitatud. «See on loomulik asi,» oli ta kindel.

Naruski ei pidanud ka imelikuks, et Torupillitalu jääaukude juures on järve põhi paari meetri sügavusel. Tal endal on jääaukude kohal järve sügavus vähemalt kaks-kolm meetrit. «Soojem vesi tõuseb jää all põhjast otse üles,» rääkis Naruski.

Torupillitalu jääaukude juures on tekitanud kahtlusi, et augud on ülespoole avaneva lehtri kujulised, mis justkui välistaks allikatest tekkimise võimaluse. Mati Naruski sõnul on tema järvel aukude kuju samasugune. «Ilmselt vesi liigub kuidagi niimoodi,» ei näinud mees siin midagi salapärast.

Ajalehe Sakala palvel uuris jääaukude servadest leitud setteid geoloogiaprofessor Kalle Kirsimäe. Teadlane kinnitas, et praegused analüüside tulemused ei viita mitte millelegi meteoriidsele. «Vastupidi, tundub, et keegi on jääle puistanud soola,» esitas ta omapoolse versiooni.

Kalle Kirsimäe ei usu ka aukude allikalist päritolu. «Selliseid magneesiumi, alumiiniumi ja baariumi sulfaatsooli allikaveest ei tule. See on inimlikku päritolu,» ei usu ta, et tegemist on puhtalt loodusliku nähtusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles