Mausoleumis saab kuulda kuulsast lahingust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgevestes asuv Barclay de Tolly mausoleum
Jõgevestes asuv Barclay de Tolly mausoleum Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Helme vald kutsub laupäeval, 8. septembril Borodino lahingu 200. aastapäeva puhul külastama Jõgevestes asuvat Barclay de Tolly mausoleumi. Sel päeval kella 10–17 saab mausoleumikompleksi külastada tasuta. Igal pool- ja täistunnil võtab huvilisi vastu giid.

Keskpäeval annab mausoleumikompleksi ajalooekspositsiooni koostaja Aado Altmets ülevaate Borodino lahingust ja Barclay de Tollyst.

Michael Andreas Barclay de Tolly (1761–1818) oli šoti juurtega balti aadliperekonnast põlvnenud Vene väejuht, kes etendas aastatel 1812.–1814 olulist osa võitluses Napoleoni vastu.

Jõgevestega on de Tolly nimi seotud alates 1791. aastast, kui ta abiellus Helene Auguste Eleanore von Smitteniga. Naise kaudu sai väejuht ka Jõgeveste mõisa omanikuks.

M. A. Barclay de Tolly oli Venemaa annekteeritud Soome esimene kindralkuberner, Venemaa sõjaminister, Vene 3. armee ja hiljem Vene-Preisi armee ülemjuhataja. Kuulus väejuht suri Ida-Preisimaal Insterburgi lähedal. Tema põrm toodi Jõgevestesse, süda olevat aga maetud surmakohta.

Mausoleumi laskis 1823. aastal mehe mälestuseks ehitada vürsti lesk. Klassitsistlikus stiilis hoone kavandas tolle aja tuntumaid vene arhitekte Apollon Štšedrin, hauamonumendi autor on kujur Vassili Demut-Malinovski.

Hauakambrisse paigutatud vürst Barclay de Tolly ja tema abikaasa sarkofaagid on originaalkujul säilinud tänaseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles