Batuudiõnnetuste arv on järsult kasvanud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Batuut.
Batuut. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Iga päev teatatakse If kindlustusele keskmiselt kuuest õnnetusjuhtumikahjust ja käesoleva aasta esimese kuue kuuga on harrastusspordi õnnetuste arv aastaga suurenenud viiendiku võrra. Üha enam populaarsust nii laste kui täiskasvanute seas on kogumas batuudid. Sel suvel on Ifis registreeritud batuudiõnnetuste arv aastaga kasvanud 30 protsenti.

Ifi isikukahjude vanemkäsitleja Kadri Puna sõnul on batuudil hüppamisega seotud kahjudest enim registreeritud rangluu-, hüppeliigese- ja hammaste vigastusi. Väiksematest vigastustest jäetakse sageli kindlustusele teatamata. Seni raskeim batuudil hüppamisel juhtunud õnnetus, millest Ifile teatatud, on kaelalüli murd.

«Suurima riskirühma moodustavad 10-14aastased lapsed, kes katsetavad mõnuga erinevaid saltosid ja trikke. Õnnetus juhtub tõenäolisemalt siis, kui batuudil hüppab korraga mitu inimest ja puudub kaitsevõrk. Sellisel juhul on tihti raske kokkupõrget või kukkumist vältida. Vigastused võivad kergesti tekkida ka batuudilt hooletult maha hüpates,» ütles Kadri Puna.

Et batuuti ohutult kasutada, kutsub If üles hoolitsema selle eest, et batuut oleks paigaldatud tasasele ja ohutule pinnasele ning selle läheduses ei leiduks kive, puuoksi või muud, mille pihta kukkudes end vigastada võib. Eriti just laste ohutuse tagamiseks oleks hea batuudi ümber kaitsevõrk paigaldada.

Batuudil ei tohi hüpata korraga üle ühe inimese. Kui sellel hüppavad koos eri kaaluga inimesed, võib tekkida ohtlikke olukordi. Lapsed võivad batuudilt maha kukkuda või prantsatakse üksteisele peale.

«Väga suur oht on see, kui lastel on batuudil hüpates suus pulgakomm või muu toiduaine. Tavaliseks näiteks on lastepidu, kus nii vastutus kui ka lapsevanema tähelepanu hajuvad. Soovitan siiralt enne laste batuudile lubamist kasutusreeglid paika panna ja neist ka kinni pidada,» lisas Kadri Puna.

Hoolitseda tuleb selle eest, et hüppajal poleks taskus vigastuseohtu suurendavaid esemeid. Kui laps on väsinud, võib tema tasakaal kergemini kaduda. Samuti tasub meeles pidada, et vihmaga muutub batuudi pind libedaks ning oht on suurem.

Kiireim võimalus kahju registreerimiseks on täita veebikahjuteade Ifi koduleheküljel. Käesoleval aastal on pooled kõikidest õnnetusjuhtumikahjudest teatatud Ifile interneti kaudu. Ifi kindlustustelefon 1211 töötab ööpäevaringselt, sellele helistades saab küsida nõu kahjujuhtumi korral tegutsemiseks ja kahjust teatada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles