Luubi alla võeti lõimumine

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Positiivse kogemusena toodi esile Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni tegevusi.
Positiivse kogemusena toodi esile Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni tegevusi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eile, 18. septembril peetud seminaril rääkisid Valga linnavalitsuse ametnikud riigiametnikele uue lõimumiskava täiendamiseks kultuuriliselt mitmekesise Valga kogemusi piirialasest koostööst ja lõimumisest. Anti ka ülevaade rahvusvähemustega seotud teemadel.

Riigiametnikud tõdesid, et tegemist on omanäolise linnaga, kus igapäevaelu ja tegevust mõjutavad väga palju kahe riigi, Eesti ja Läti seadusandlused ning erinevad keeled, edastas Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist.

Seminaril mõeldi, kuidas tulevikus seadusandlus võiks rohkem piiriala arengut toetada, muuhulgas räägiti erinevatest maksusüsteemidest ja kuidas need praegu siiski pärsivad laiemaid koostöövõimalusi.

Linnapea Kalev Härki sõnul on Valga ja Valka kirev ajalugu toonud siia elama vähemalt 46 rahvuse esindajaid. Rahvastevaheline ladus suhtlemine peamiste rahvusgruppide – eestlaste, lätlaste ja venelaste – vahel on eeldus, et kaksiklinnas saaks areneda ühine kultuuriruum, identiteet ja ettevõtlus.

Valga linn toetab tema sõnul integratsiooni ja rahvuste vahelist suhtlemist erinevate valdkondade kaudu. Parimate näidetena võib linnapea sõnul välja tuua Valka kunstikooli, Läti-Eesti instituut, stuudio Joy ja eakate ühendused. Elanike paremaks informeerimiseks antakse välja mitmekeelset kohalikku lehte.

Lisaks piiriülesele koostööle Valkaga räägiti lõimumisest Valgas hariduse-, kultuuri- ja spordivaldkonnas ning keelekümblusprogrammi kaudu, mis on töötanud väga edukalt juba üle kümne aasta ning andnud häid tulemusi Valga vene gümnaasiumis ja lasteaias Pääsuke. Positiivse kogemusena toodi esile Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni tegevusi, mida tutvustati külalistele seminari järel ka kohapeal.

Lõimumiskava arendusseminaril Valgas osalesid haridus- ja teadusministeeriumi, kultuuriministeeriumi, siseministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, Eesti Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed ja teiste riigiasutuste esindajad. Kokku osales 25 inimest, kes tihedalt seotud arengukava «Lõimuv Eesti 2020» koostamisega.

Valgas toimunud riigiametnike visiiti korraldas BDA Consulting projekti «Paremad praktikad» käigus koostöös Valga linnavalitsusega, kes pakkus välja seminari kava ja ettekanded.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles