Valga advendikontsert kulges küünlatule valgel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahetekste luges ansambli liige Helve Braun.
Vahetekste luges ansambli liige Helve Braun. Foto: Helju Keskpalu

Teise advendikontserdi kultuurikeskuses sisustasid Lenel Ranna ansamblid ja solistid. Elektrikatkestus pani esinejate võimed proovile, millest nad aga uhkelt välja tulid ja nii kontserdi lõpus eriti pika aplausi teenisid. Kahju oli vaid, et publik ei näinud, kes kõik laval olid.

Heliaparatuur ja mikrofonid olid laval valmis, et kontserti võimendada, kuid voolu polnud ega tulnudki. Saalis oli nii palju valgust, kui avatud uksest paistis. Kõigepealt süüdati küünlad klaveri juures, et pianist Lenel Rand nooti näeks. Ka viiuldaja Vaike Pikk seadis oma puldi tema lähedusse.

Klaver hakkas mängima, viiul liitus temaga, Kristi Lemmik süütas kaks advendiküünalt lava äärel, suundus lava keskele ja hakkas laulma Mariast, kes vaatab oma maad. Kristi hääl helises suures teatrisaalis nii kõlavalt, et polnud mingit põhjust elektri järele igatseda.

Tõsine meeleolu jätkus ka Enelase segaansambli esitatud Kustas Kikerpuu laulus «Nukrad värvid» ja C. Le Doux` palas «Talv». Nende lauludega pandi kuulaja pühade ja rõõmuaja ootele.

Naisansamblis oli verevahetus toimunud. Laval oli aga nii hämar, et seal polnud võimalik kedagi ära tunda. Kes kava võttis, see sai kodus vaadata, kelle laulu ta kuulis. Kes ei võtnud, teadku, et lume langemisest, jõuludest kodutalus ja jõulumeeleolust laulsid Mare Krums, Heisi Mekk, Sirje Ilumets, Helve Braun, Tiina Allas, Merike Jeets ja Inge Oja.

Ansambel Enelas on ammu tähistanud oma suuri sündmusi koos Lenel Ranna noorte lauljatega. Nii oli seegi kord – Kristi Lemmik, Karmen Rõivassepp, Triin Kilo, Tiina Tohver ja Birgit Kerb esinesid kõikvõimalikes koosseisudes, küll instrumentaalse saatega, küll saateta.

Kontserdi viimases osas vallutas lava jälle segaansambel, millega lõpus liitusid kõik teised, küünlad käes.

Saalis valitses rahulik jõuluootusmeeleolu, anti märku sussiajast, jõulukuusest, lumesajust, jälgedest lumes, jõulunukrusest ja -rõõmust. Kavas oli palju laule, mis pole meie advendikontsertidel kõlanud, ja mõned niisugused, milleta ei saa.

Laulude vahetekstid oli valinud ja esitas naisansambli uus liige Helve Braun.

Kontserdi ajal toodi lavale küünlaid aina juurde, justkui selleks, et jõulud näeksid tulla, nagu oli ühte laulu kirja pandud.

Kontserdi lõpus ei tahtnud aplaus nii pea lõppeda. Koduteele asunute mõttevahetustes oldi rahul, et elektrikatkestus nii meeldivalt möödus ja et just nii tekkiski see õige pühade ootamise meeleolu. «Ja tühja sest, et kodus liha praadida ei saanud,» lõid ühe perenaise silmad saadud vaimutoidust särama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles