Riigi õigusabi osutamise korraldus muutub

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu võttis läinud nädalal vastu seadusemuudatused, mille kohaselt hakkab riigi õigusabi osutavat advokaati määrama advokatuur.

Justiitsministeeriumi kinnitusel peaksid muudatused parandama riigi õigusabi kvaliteeti ja tagama advokaadi kättesaadavuse ka vähekindlustatud inimestele.

Praegu on uurijal ja prokuröril võimalik valida endale sobiv vastaspool, mis pole aga justiitsministeeriumi hinnangul demokraatlikule õigusriigile kohane.

Aasta algul selgus justiitsministeeriumi siseauditi osakonna tehtud auditist, et kriminaalasjade puhul on advokaadi valikul oluline roll uurijail. Tema peamised valikukriteeriumid on advokaadi leidmise ja toimingu sooritamise kiirus ning vaid vähem kui kümnendik uurijatest lähtub valiku tegemisel advokaadi töö kvaliteedist.

Seega ei loo praegune süsteem abivajajatele ministeeriumi hinnangul kvaliteetse õigusabi saamiseks vajalikke eeldusi, millel võivad olla rasked ja pöördumatud tagajärjed inimese põhiõigustele ja -vabadustele.

Ülalviidatud auditi tulemusel selgus samuti, et kehtiv riigi õigusabi rahastamise süsteem ei ole otstarbekas ega soosi riigieelarveliste vahendite mõistlikku kasutamist.

Seadusemuudatuse kohaselt töötab pärast riigieelarve vastuvõtmist riigi õigusabi tasumäärad välja advokatuuri juhatus, arvestades seejuures riigieelarvest riigi õigusabi osutamiseks eraldatud vahendite suurust.

Advokatuuril on olemas vajalik oskusteave, millest lähtuvalt on tal võimalik välja töötada kõige mõistlikumad ja advokaate sõltuvalt asja keerukusest kõige paremini motiveerivad tasumäärad.

Riigi õigusabi korraldamise ja selleks eraldatud raha kasutamise üle teostab järelevalvet justiitsminister. Muu hulgas on tal õigus taotleda advokatuuri aukohtumenetluse algatamist, kui on tekkinud kahtlus, et advokaadi tegevuses võivad ilmneda kas seoses riigi õigusabi osutamise või pankrotihaldurina tegutsemisega distsiplinaarsüüteo tunnused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles