Otepää vallavanem tahab palgast loobuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastne vallavanem Kuldar Veere valimisliidust Otepää Kodanik (vasakul) võttis vastu õnnitlusi temaga samas nimekirjas kandideerinutelt. Teda kallistab Marika Ein, kes on Veere asendusliige volikogus.
Vastne vallavanem Kuldar Veere valimisliidust Otepää Kodanik (vasakul) võttis vastu õnnitlusi temaga samas nimekirjas kandideerinutelt. Teda kallistab Marika Ein, kes on Veere asendusliige volikogus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Teisipäeval Otepää vallavanemaks saanud Kuldar Veere lubas enne valimisi loobuda vallajuhi palgast ja annetada see õpetajatele. Opositsioon viitab soovi puhul võimalikule maksupettusele ja seaduserikkumisele.

Juristiga nõu pidanud Veere, kes kuulub valimisliidu Otepää Kodanik ridadesse, kinnitab, et midagi ebaseaduslikku tema soovis ei ole. Opositsioonis olevad valimisliit Meie Kodu ja Reformierakond temaga ei nõustu. Töötasust loobumine võib nende hinnangul olla mõne seadusega vastuolus, samuti seostuda maksupettusega.

«Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses on üks lause, millele jurist viitas: »Palgalisel ametikohal töötavale vallavanemale ...«. See annab märku, et on võimalik ka mittepalgaline vallavanem olla,» sõnas aga Veere, väites, et vallavanem ei allu töölepinguseadusele ega avaliku teenistuse seadusele. «Tahaksin tõsta selle (palga – M.V.) lisasummaks hariduse rea peale (eelarves - M.V.).»

Maksudest kõrvale hiilimine?

Siim Kaldale valimisliidust Meie Kodu meenutab Veere soov maksupettust. «Mul ei ole midagi selle vastu, et õpetajatele raha määratakse. See on õige asi, aga sisuliselt hakkaks Otepää vald nagu maksupettusega tegelema.»

«Lihtsast asjast tehakse keeruline asi. Kui õpetajad saaksid palgalisa ja nende pealt makse ei makstaks, oleks tegemist maksupettusega,» arvas Silver Eljand valimisliidust Otepää, mis on koalitsioonis Otepää Kodaniku ja IRLiga.

Kalda rõhutas, et riigil jääks ikkagi maksutulu vallavanema palgalt saamata. Reformierakondlase Aivar Nigoli sõnul võiks Veere oma palga ka ise õpetajatele annetada, ülejäänud variandid on juba JOKK-skeem.

«Kui inimene otsustab panustada valla heasse käekäiku, ja seda oma vahendite arvelt, siis on narr öelda, et seda ei saa teha,» oli volikogu aseesimehe Teet Reedi (valimisliit Otepää Kodanik) arvamus.

Tasu arutavad järgmine kord

Siim Kalda tegi ettepaneku määrata vallavanema palgaks 1600 eurot, mis ei saanud piisavalt toetust. Ettepanek töötasu mitte määrata tõi kaasa selle, et Veere taandas end lõpuks hääletamiselt. Hääled jäid viiki, mispeale esitas Eljand ettepaneku arutada teemat järgmisel volikogu istungil.

«Kui räägime tööalast juttu, siis tahan, et ei oleks nii, et ühega räägitakse üht ja teisega teist ning keegi ei mõista, kes on ülemus. Kõige suurem väljakutse on, kuidas saada inimesed rääkima. Nad on sellise juhtimisega muutunud kartlikuks – kardavad, kas võib oma arvamust välja öelda, sest muidu ei pruugi homme töökohta olla,» kirjeldas Veere Valgamaalasele, mida vallavalitsuses uue juhina muuta tahab.

«Siiani on ellu viidud kindla kildkonna otsuseid. Tean näiteid, aga loodan, et lõpetame olnu sarjamise ning teeme paremini,» toonitas ta.

Volikogus on Veere asendusliige Marika Ein valimisliidust Otepää Kodanik.

Siim Kalda ettepanek oli maksta endisele vallavanemale Merlin Müürile lahkumishüvitisena 3200 eurot. Volikogus läks läbi teine ettepanek – Müür saab hüvitist 2000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles