Ilm läheb külmemaks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilm läheb talvisemaks.
Ilm läheb talvisemaks. Foto: Postimees.ee

Täna, 7. detsembril eemaldub tsüklon Leedu kohalt Venemaa poole, selle loodeserv ulatub üle Eesti. Sadusid on öösel harvem. Päeval aga tuleb üle maa lumehooge, võib tuisata. Puhub põhjakaare tuul 3-8, Põhja-Eestis ja saartel 8-12, puhanguti 16 m/s. Õhutemperatuur on öösel sisemaal -1..-6, rannikul üle 0°C, päeval -3..+1°C.

Pühapäeval madalrõhkkonna mõju tasapisi väheneb. Lumehooge jääb harvemaks. Loode- ja põhjatuul aeglaselt nõrgeneb. Põhjakaarest kandub Eestisse külmem õhumass. Õhutemperatuur on -2..-7, öösel võib see -10°C-ni langeda.

Esmaspäeva öösel liigub Rootsi rannikult uus osatsüklon üle Läänemere. Tõenäoliselt suundub see edasi üle Leedu kagusse. Sel juhul tihedam sajuala Eestini ei ulatu. Meil sajab mõnes kohas nõrka lund, tõenäosus on suur eelkõige põhjakaare tuulele avatud rannikulaladel. Kirdevoolus lisandub külmemat õhku. Temperatuur on ööpäeva vältel -3..-8, öösel kohati -12°C.

Teisipäeva ööks tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Ilm on vaikne ja külm õhutemperatuur on -7..-12°C. Päevane ilm sõltub kõrgrõhkkonna võimsusest.

Kui kõrgrõhkkonna tugevnemine saab teoks ka kõrgemates õhukihtides, pidurdab see Atlandilt tulevate tsüklonite liikumist ning meil püsib külm ja sajuta ilm. Kui aga Norra merelt lähenev uus aktiivne madalrõhkkond suudab läbimurde teha, liigub selle lohk üle Skandinaavia ja õhtul haarab Eestit lume- ja lörtsisadu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles