Aasta teo tiitli noppis Valga vabadussamba taasavamine

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga maavanem Margus Lepik (vasakul) andmas üle Valgamaa aasta teo tiitlit. Meelis Kivi ja kõigi teiste ausamba taasavamisega seotud inimeste nimel võttis tänuavalduse vastu Valga linnapea Kalev Härk.
Valga maavanem Margus Lepik (vasakul) andmas üle Valgamaa aasta teo tiitlit. Meelis Kivi ja kõigi teiste ausamba taasavamisega seotud inimeste nimel võttis tänuavalduse vastu Valga linnapea Kalev Härk. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänasel pidulikul Valgamaa tänuüritusel Valga kultuuri- ja huvialakeskuses pälvis maakonna aasta teo tiitli Valga vabadussamba taasavamine.Tiitli andsid üle Valga maavanem Margus Lepik ja Valgamaalase peatoimetaja Sirli Homuha.

Aasta teo valisid Valgamaalase lugejad andes koduleheküljel olnud gallupis kõige enam hääli just vabadussamba taasavamisele. Hääletamisest võttis osas üle kolme tuhande inimese.

Margus Lepik ütles, et vabadussamba taasavamise näol ei ole tegu mitte ainult aasta teoga, vaid viimase paarikümne aasta suurima teoga terves Lõuna-Eestis. "Selle teo iseloomustamiseks võin julgelt öelda, et mõne inimese jaoks oli see unistus, mõne jaoks elutöö. Sellesse on panustanud ilmselt sadu kui mitte rohkem inimesi," rääkis ta.

Kuigi Lepik kutsus lavale tunnustust vastu võtma nii Meelis Kivi isamaalise kasvatuse püsiekspositsioonist kui ka Valga linnapea Kalev Härki, tuli lavale Härk üksi. "Tagasihoidlik major Meelis Kivi kahjuks täna oma elutööd vastu ei saanud võtma tulla," ütles Härk oma tänukõnes.

Valgamaalane vestles ürituse eel telefoni teel ehitusinsener Toivo Eriltiga, kes oli vabadussamba taastamise projektijuht. Just Erilt on mees, kes aastaid tagasi küsis Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni tegevjuhilt Meelis Kivilt, miks linnas pole veel vabadussammast taastatud.Kivi
sai sellest küsimusest tuule tiibadesse ja tegi järgnevatel aastatel kõik, et see teoks saaks.

"Kas tõesti sai vabadussamba taasavamine aasta teoks? Uskumatu! Mulle tuleb see meeldiva üllatusena," rääkis Erilt. "Loomulikult on mul siiralt hea meel, et see lõpuks teoks sai ja Vabadussammas taasavati," lisas ta.

Küsimuse peale, kust tuli aastaid tagasi Eriltil mõttesähvatus, et Kivilt uurida, miks vabadussammas pole taastatud, ütles Kivi, et ta ema on pärit Valgamaalt ning et ta juhtus ükskord vaatama vanu fotoalbumeid. "Mul on iidamast-aadamast üks perekonnaalbum, kus oli foto sees, millele ma ei leidnud vastet tegelikkusest ja see oligi vabadussõja monument. See oli Valgas tol ajal 30ndatel see koht, kuhu viidi koolilapsi ja kus toimusid pidulikud üritused-- tõeline vaatamisväärsus," rääkis ta.

"Täna on taasavatud sammas Valga jaoks sama tähtsusega kui Tallinnas Russalka või isegi tähtsamgi veel," ütles Erilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles