Veri hakkab taas voolama

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskus ootab nii uusi kui püsidoonoreid verd loovutama 24. aprillil kell 10.30-15 Valga kultuuri- ja huvialakeskuses.

Doonoriks sobib verekeskuse kodulehe järgi iga terve, vähemalt 50 kg kaaluv 18–65aastane inimene, kes on Eestis elanud vähemalt aasta.

Doonor peaks järgima tervislikku elustiili, enne vereandmist peab ta olema piisavalt puhanud. Mõni päev enne doonorina vereandmist oleks soovitav hoiduda alkoholi tarbimisest. Vahetult enne vereandmist ei tohi suitsetada, sest nii satub verre nikotiin.

Kindlasti tuleb kolme tunni jooksul enne vereandmist süüa. Toit, mida doonor tarbib vereandmisele eelneval ja vereandmise päeval, ei tohi aga olla liiga rasvane ning peab sisaldama piisaval hulgal vedelikku.

Võetav verekogus ei kahjusta doonori tervist. Plasma kogus taastub 24 tunni jooksul, rakulised osad kolme nädala jooksul. Kogu vereandmisel kasutatav materjal on ühekordseks kasutamiseks, seega on välistatud doonori nakatamine verega levivate viirustega.

Vahe kahe vereandmise vahel peaks olema meestel vähemalt 60 ja naistel 90 päeva. Soovitavalt võivad naised verd loovutada kolm ja mehed neli korda aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles