Valgamaal avastati veel üks katkuhaige siga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaal Taheva vallas Kalliküla külas avastati kolme seaga majapidamisest ühelt kodusealt sigade Aafrika katk. Nakatunud oli Aili Liivale kuuluv kodusiga, selgub veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori otsusest.

Nakatunud siga leiti Võrumaa piiri äärest ning tõkke- ja järelevalvetsooni jäävad sellest maakonnast pärit farmid. «Suuri farme seal ei ole, pigem väiksemad,» ütles VTA loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna peaspetsialist Ardo Pakkonen.

Leid ei olnud seotud tõkke- ega järelevalvetsooniga, ent majapidamine paiknes Võrumaa taudistunud alas, mis oli seotud seakatku surnud metssea leiuga kõrvalolevast Saru külast Võrumaal. «Seetõttu oli majapidamine alates 3. juulist ka kitsenduste all,» rääkis VTA Valgamaa veterinaarkeskuse juhataja Urve Laidvee.

Kalliküla majapidamises oli kokku kolm siga, neist kaks lähevad hukkamisele, ütles ta. Valgamaal ei jää tsooni ühtegi farmi. «Võrumaal jääb tõkketsooni üks rohkem kui 300pealine seafarm,» ütles Võrumaa veterinaarkeskuse juhataja Inge Saavo.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Neljapäeval teatas VTA, et avastas rutiinse kontrolli käigus sigade Aafrika katku Tartumaal Puhja vallas asuvas farmis, hukatakse ligi 1200 siga, samuti leiti taud Järvamaal mahefarmist, kus kokku oli 385 siga.

Eelmisel nädalal leiti katk Viljandimaal Viljandi vallas Ridaküla külas asuvast seafarmist ning samas maakonnas Kolga-Jaani vallas Leie külas asuvast seafarmist, hävitamisele läks üle 500 sea. Samuti on seakatk diagnoositud Valgamaal ühes ühe seaga farmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles