Politsei uurib sotsiaalmaja võimalikku süütamist

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhtul kella kümne paiku toimusid maja juures veel kustutustööd.
Õhtul kella kümne paiku toimusid maja juures veel kustutustööd. Foto: Arvo Meeks

Pühapäeva õhtul süttis Puka alevis sotsiaalmaja. Hävis suur osa hoone teisest korrusest ning nüüd on maja suure tõenäosusega elamiskõlbmatu.

Eile hommikul oli vaatepilt sündmuskohal päris nutune. Hoone teine korrus oli sisuliselt tules ja kustutustööde tagajärjel hävinenud. Söestunud rusude vahelt olid paistmas vaid korstnad, maja ümber maapinnal aga väljavisatud ja poolsöestunud mööbel ning eterniitkatuse jäägid.

Maja juures viibis eile keskpäeval viis olukorda uudistama tulnud inimest, kes ei soostunud ajakirjanikule oma nime ütlema, kuid nõustusid rääkima toimunust oma pilgu läbi. Nendest üks – vanem mees – rääkis, et veel eile lõuna ajalgi oli kohapeal vaja päästjate abi. Uuesti suitsema hakanud maja käis kustutamas päästeauto Otepäält, mis lahkunud kella 12 paiku.

Ennelõunal käis maja juures ka päästeteenistuse menetlusinspektor. Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo sõnul andis päästekeskuse menetlusbüroo aga põlengu uurimise üle politseile. Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul on politsei selle tulekahju uurimiseks alustanud kriminaalmenetluse paragrahvi alusel, mis käsitleb süütamist.

Elektrit majas põlengu ajal ei olnud. Vanema meesterahva sõnul oli see majast välja võetud juba varem. Seega elektrisüsteemis nende sõnul tulekahju põhjust otsida ei anna. «Enam ei ole siin selle majaga küll midagi teha,» tõdes teine maja juures viibinud mees.

Esmaspäeva keskpaiku varemete juures olnud seltskond kinnitas, et majas elas kolm inimest: vanem naine maja esimesel korrusel ja kaks inimest teisel.

«Naisterahvas võeti majast välja. Inimene ei teinud ust lahti, kui (uksele – toim.) kolgiti ja (seejärel – toim.) murti uks maha,» kirjeldas eilset vanem meesterahvas.

«Arvestades seda raadiust, kust rahvas kohale tuli – umbes kilomeetri kauguselt, sest kõik kuulsid koju neid pauke –, on raske uskuda, et selles majas elanud naine ei kuulnud neid,» tõdes mees, kes kinnitas, et naisega on võimalik täiesti tavalise häälega rääkida. Seega ei mõistnud inimesed esmaspäevalgi veel, miks naisterahvas puikles vastu, kui teda majast välja taheti toimetada.

Sama hoone sai tänavu aprilli lõpus toimunud tulekahjus kahjustada, kui maja läheduses asunud kuur süttis põlema. Tookord sai kahjustada maja üks külg, mida pealtnägijate sõnul vald omaltpoolt üritas taastada.

Vallas on viimasel ajal olnud ridamisi põlenguid, millest mitme puhul politsei süütamist kahtlustab. Vallavalitsus on süütaja tabamiseks välja pannud ka rahalise preemia. Samas loodavad Puka inimesed, et sarnaseid põlenguid niipea ei tule. «Meil jäi üks kuu vahele. Nüüd loodame, et jääb paar kuud vahele,» arutleti omakeskis.

Samas avaldasid kohalolijad arvamust, et ehk polnudki tegu süütamisega. Üks kohalolnu pakkus, et mängus võis olla alkohol, teine tõi välja, et ehk oli süüdi hooletu suitsetamine.

Kahtlased põlengud on alguse saanud hilisõhtul või öösel. Ka sel juhul oli samamoodi. Veidi enne kella üheksat häirekeskusse helistanud inimene rääkis, et näeb Kesk tänaval asuvast majast tõusmas suitsu ja kuulis tule praksumist, samuti märganud ta majas hõõgumist. Murelik helistaja lisas, et hoones võivad  olla inimesed.

Kohale sõitis hulk päästjaid ning tehnikat. Elvast, Otepäält, Tõrvast ja Valgast saabusid kutselised päästjad, Rõngust ja Sangastest vabatahtlikud. Tartust sõitis kohale redelauto.

Juba esimeste päästjate saabumise ajaks olid aga kahekorruselise puidust hoone teine korrus ja katus leekides. Esmasel vaatlusel selgus, et tuli oli tõenäoliselt alguse saanud maja teiselt korruselt. Lisaks päästjatele olid kohal nii politsei kui ka kiirabi, kuid keegi arstiabi ei vajanud.

Tulekollete lõplikuks likvideerimiseks oli päästjatel tarvis maja katus laiali lõhkuda. Kustutustööd lõpetati päästeameti pressiesindaja kinnitusel veidi enne kella üht öösel.

Maja edasine saatus on ebaselge. Kindlasti raskendab majaga tehtavaid toiminguid ka tõsiasi, et hoone oli kantud kultuurimälestiste riiklikku registrisse. Muinsuskaitseameti Lõuna-Eesti järelevalveosakonna Valgamaa vaneminspektori Mari-Liis Parise sõnul kuulsid nad põlengust Valgamaalase toimetuse vahendusel esimest korda. Nüüd aga uurivad nad lähemalt, mis hoonega edasi saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles