Taageperas ei saa lossist üle ega ümber

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle 70 aasta Taagepera enda koduks kutsunud Laine Ehatäht on koduõuelt paistva vaatepildiga harjunud. Vaid need, kes külla tulevad, kukuvad lossi nähes ahhetama.
Üle 70 aasta Taagepera enda koduks kutsunud Laine Ehatäht on koduõuelt paistva vaatepildiga harjunud. Vaid need, kes külla tulevad, kukuvad lossi nähes ahhetama. Foto: Taavi Niittee

Helme vallas asuva Taagepera küla vaieldamatu süda on mõis koos lossiga, mille ajalugu ulatub tagasi Liivi sõja eelsesse aega. Tänaseks tegutseb loss küla pea­mise turismimagnetina ning ka selle kunagised abihooned on endale moodsad mõisnikud leidnud.

Kuigi esimesed kinnitatud andmed Taageperast kui mõisast ulatuvad 16. sajandisse, annavad piirkonnast leitud ja siiani säilinud kivikalmed aimu, et inimesed kutsusid seda paika koduks juba esimese aastatuhande alguses. Vanad ürikud annavad küla esialgseks nimeks Wahokuel ja Wafencul, seejärel Wagencuel ja Wagenküll, mis saksa keelest tõlkides vankriküla tähendab.

Oma praeguse nime on küla saanud aga ammuste mõisnike Stackelbergide järgi, mis jällegi eestlastest talupoegade suus esialgu Takelperreks, Takepereks ja lõpuks Taageperaks väänati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles