Hooaja esimesed gripijuhtumid said kinnituse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Terviseamet

Aasta 1. nädalal ehk 4.–10. jaanuarini pöördus tervisemati andmetel Eestis ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3210 inimest. Seejuures jäi laste osakaal jäi suhteliselt tagasihoidlikuks, ulatudes 42 protsendini kõikidest registreeritud haigusjuhtudest.

Arstide poole pöördunute üldarv püsib suhteliselt madalal tasemel ning haigestumuse intensiivsus ei ületa hooajale iseloomulikke näitajaid. Laste väiksema osakaalu põhjuseks haigestunute hulgas võib pidada pühasid ja koolivaheaega.

Gripitaolisi haigestumisi registreeriti nädala jooksul 78 korral. Laboratoorselt kinnitati nädala jooksul 9 A- ja 3 B-gripiviirust. Neist alatüpeeriti 3 A-gripiviirust, kõik olid A-gripiviiruse alatüübid A(H1N1)pdm09, alatüüperitud üks B-gripiviirus oli B-alatüüp Victoria.

Ringlevate viiruste etioloogilise struktuuri arvestuse alusel võib öelda, et positiivse kinnituse saanud proovidest moodustasid gripiviirused 23,5 %. Ligi 72 protsendil juhtudest oli haigestumine seotud muude respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavate viirustega.

Haiglatest on saabunud info esimestest laboratoorselt kinnitatud gripijuhtudest. Kokku on hospitaliseeritud novembrist alates 10 inimest, neist viis viimasel nädalal. Hospitaliseerimist vajavate inimeste arvu suurenemine viimasel nädalal ja laboratoorselt kinnitatud gripiviiruste kasv näitab, et gripiviiruste levik on  alanud. Olukorda tervikuna võib hinnata intensiivsuse alusel veel madalaks ja leviku osas piiratuks.

Kokku on hooaja algusest laboratoorselt kinnitatud grippi 29 korral, neist 17 korral on olnud tegu A- ja 12 korral B-gripi juhuga.

Kuna grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine levib, juhib terviseamet tähelepanu asjaolule, et mõnel juhul põetakse gripp läbi kergemalt. Püstijalu grippi põdev inimene võib aga levitada viirust riskirühmadele, kellele grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

Seepärast soovitab terviseamet gripileviku kõrghooajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida teiste inimestega vähemalt meetrist distantsi. Aevastades või köhides katke suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga. Haigena püsige kodus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles