Libedus toob haiglale lisatööd

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimastel päevadel tavatult soojaks muutunud ilm on teinud liiklemise pea kogu Eestis äärmiselt keeruliseks. Õnneks pole Valgamaal libeduse tõttu politsei sõnul suuremaid vahejuhtumeid olnud.

Plusskraadide tõttu on mitmel pool teed muutunud äärmiselt libedaks. Kui Valgas on peamised sõiduteed puhtad, siis jalgsi liikujad peavad paraku leppima jää ja kõnniteel vuliseva veega. Siin-seal on kõnniteedel libeduse vältimiseks kasutatud nii soola, tuhka, liiva ja kruusa, mis veidi teeolusid parandavad.

Muu hulgas on teeolud üsna halvad Valgas Maxima kaubanduskeskuse kõrval asuva ärihoone esisel. Ühe vahejuhtumi käigus vajus seal sõiduauto Opel libeduse tõttu selga parklas seisnud sõiduautole Volvo. Autost väljunud inimene, kes olukorda oma silmaga üle vaatama läks, kaotas tasakaalu ja kukkus. Kohale sõitnud kiirabi andis kannatanule kohapeal esmaabi.

Valga haigla ülemõde Anastassia Org kinnitas, et alates esmaspäevast on Valga haigla erakorralise meditsiini osakonda pöördunud üheksa patsienti, kellel trauma tekkinud libeduse tõttu. «Traumad olid erineva raskusastmega. Kahel korral oli kannatajaks laps,» sõnas Org ja lisas, et kiirabi statistika neil puudub.

Valgas tegeleb teehooldusega AS Eesti Keskkonnateenused. Ettevõtte Valga piirkonna meister Johannes Järv kinnitas kolmapäeva lõuna paiku, et neil on äärmiselt töine aeg.

"Kogu tähelepanu on suunatud teisele tasandile (sinna kuulub enamik kõrvaltänavaid – toim.), kus spetsiaalne traktor on toimetamas. Arvan, et hilisõhtuks on teine tasand karestatud. Sinna paneme libedustõrjevahendit. Kuhu kraaps pole veel jõudnud – ohtlikumad tõusud – seal teevad tööd nii-öelda käsitöömehed. Teed liivatatakse ja pannakse graniidisõelmed, et inimesed liikuda saaksid," kirjeldas Järv olukorda Valgas.

Ta nentis, et on tänavaid – Veski, Kalevi, Sulevi, Tiigi –, kus kõnniteed ei ole. "Seal on inimesed kindlasti libeduse pärast mures ja liiguvad autoteel. Seetõttu katsume sellistes paikades võimalusel sõelmeid teeserva panna."

Järve sõnul muutis olukorra keeruliseks teisipäevaõhtune sadu. "See tegi teed libedaks ja hommikul oli mitmes kohas tundav jääkiht."

Järve sõnul on nad teisipäeval ja kolmapäeval vabastanud ka äravoolukaevusid. "Linn on päris palju selleks kulutanud, et sadevesi võimalikult kiiresti tänavalt ära juhtuda," sõnas Järv – lisades, et toimingud võtavad lihtsalt aega. "Kõike tuleb korralikult teha ja üle tormata pole mõtet, sest tuleb teha nii, et tulem oleks võimalikult hea."

Seetõttu arvas Järv, et loodetavasti jõuavad nad Tambresse hilisõhtuks. "Eile (teisipäeval – toim.) lükkasime pealt lume ära – võib-olla natuke kiirustasime, sest oleks lumi seal olnud, poleks nii libe. Kuid ega midagi teha pole," tõdes Järv.

Järve sõnul on nende tehnika vaatamata suurele töö hulgale vastu pidanud. "Samuti on meeskond hea ja kogenud. Kui mingi pisiasi on juhtub, saame selle kohapeal likvideerida tänu nende oskustele," kinnitas Järv.

Ta lisas, et vabandab omalt poolt inimeste eest, kui mõne värava ette on kuhjunud mõni lumevall. "Kui inimesed on meile helistanud, siis esimesel võimalusel oleme sellega tegelenud," sõnas Järv.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak kinnitas kolmapäeva keskpäeval Valgamaalasele, et teisipäeval ja kolmapäeval ei ole Valgamaal juhtunud liiklusõnnetusi, millest politseile teatatud oleks. 

«Küll aga on teeolud rasked ja palume kõikidel juhtidel kohaldada oma sõidukiirus vastavalt teeoludele, vältida äkilisi manöövreid ja arvestada, et kõrvalteelt tulija ei pruugi ristmikule jõudes pidama saada,» rõhutas pressiesindaja. «Olulisel kohal on ka pikivahe hoidmine, sest libedate teeoludega pikeneb märkimisväärselt sõiduki pidurdusteekond,» sõnas Gonjak.

AS ATKO bussiliinid Valga osakonna juhatajal Toomas Turganil ei olnud keskpäeval võimalik pikemalt kommenteerida maakonna bussiliinigraafikute olukorda, kuid ta tõdes, et libeduse tõttu on neilgi käed-jalad tööd täis.

Kohati on Valgamaal libedust lisanud eile sadanud jäide, mis Elektrilevi kommunikatsioonispetsialisti Maret Reinumägi kinnitusel liinidele langenud puude kõrval teisipäeval ka elektrikatkestusi põhjustas. Näiteks põhjustas jäide elektrikatkestuse Õru vallas.

Reinumägi lisas teisipäeval sedagi, et rikkemeeskondadele teevad riketele kohalejõudmise keeruliseks väga libedad külavaheteed.

Kolmapäeva keskpäeva seisuga oli elekrita majapidamisi maakonnas vaid 15 -- need kõik asusid Puka vallas. Elektrilevi rikete kaardi andmetel saabus ettevõttele teade rikkest kolmapäeva hommikul kell 7.35. Rike loodetakse kõrvaldada lähitundide jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles