Bernhardi hotell hävis leekides pea täielikult

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välise vaatluse põhjal tundub, et tuli sai alguse kahekorruselise hoone idatiivast.
Välise vaatluse põhjal tundub, et tuli sai alguse kahekorruselise hoone idatiivast. Foto: Taavi Niittee/Valgamaalane

Eile õhtul mattus leekidesse ja suuremas osas hävis Otepää linnas tegutsenud, kuid põlengu hetkel inimtühjana seisnud spaahotell Bernhard, mille kustutamine võttis päästjatel aega üheksa tundi. Esialgu uurib politsei võimalust, et hotell süüdati.

Täna hommikul avanes sündmuskohal trööstitu vaatepilt. Hotelli tube ja sviite sisaldanud kahekordsest puitkarkassiga ehitisest olid suuresti järel vaid tahmunud seinad ja taeva poole turritavad korstnad. Välise vaatluse järgi võis järeldada, et tuli oli alguse saanud hoone idatiivast, hävitades enamiku hoone teisest korrusest.

Päästjate poolt mahamurtud toauste taga paistsid tuhaks põlenud telerid, voodid ja öökapid. Ühes vähem kannatada saanud toas võis näha veel tegemata voodit ning tühje alkoholipudeleid.

Omanikul enda versioon

«Hetkeseisuga on niipalju teada, et täna alustab Valga politsei asjaolude kontrollimiseks kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb süütamist,» rääkis Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina, kes samas rõhutas, et tegemist on esialgse versiooniga. «Menetluse käigus määratakse tulekahjuekspertiis, mille tulemus kas kinnitab või lükkab ümber süütamise versiooni.»

Täna hommikul ei olnud hotelli omanik Madis Mutso valmis põlengu võimalike põhjustega seotud kommentaare Valgamaalasele jagama. Küll oli aga mees avaldanud Äripäevale, et neil on oma versioon juhtunust, mille nad on uurijatele edastanud, lisades, et kindlasti hakkavad juhtunuga tegelema ka kindlustajad.

Juhul kui politseiuurimine leiab, et tegemist oli süütamisega, näeb karistusseadustik süüdlasele kohtus süüdimõistmisel karistusena ette rahalise trahvi või kuni viieaastase vangistuse.

Üheksa tundi kustutustöid

Teade süttinud hotellist Otepääl Kolga teel laekus häirekeskusele eile õhtul kell 17.14. Juba viis minutit hiljem jõudis esimesena kohale Otepää päästekomando, kes pärast kiire «luure» tegemist asus hoonet kustutama. Lisaks neile saabusid südmuspaigale päästjad Tõrvast, Elvast, Antslast ja Rõngust. Kustutustöid juhtisid Tartu ja Võru vanemoperatiivkorrapidajad.

Päästjate pingutustele vaatamata oli aga kahekorruseline puitkarkassiga hoone peagi praktiliselt üleni leekides. Kuna hotelli töötajate sõnul oli hoone tulekahju puhkemise hetkel inimtühi, suunasid päästjad oma tähelepanu eelkõige tule leviku peatamisele, et tuli ei jõuaks hotelli katlamaja kütteõlimahutiteni ning naaberelumajadeni. Põlengust tekkinud suitsu tõttu edastas päästeamet kohalikele soovituse sulgeda uksed ja aknad ning püsida siseruumides.

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Marek Kiige sõnul pandi tule levikule piir umbes kell 21.30, kuid viimased kustutustööd kestsid kuni kella poole kolmeni öösel. Ühe Otepää päästja, kes kustutustööde käigus mürgiseid gaase sisse hingas, toimetas kiirabi igaks juhuks haiglasse tervisekontrolli. 

Kas hotell tõuseb tuhast?

Täna leidis Valgamaalase reporter otsesest tulest puutumata jäänud hooneosast üksiku hotellitöötaja, kes mopi ja ämbriga kustutusveest ujuvat põrandat koristas. Ennast Tõnuks nimetanud tööline teadis rääkida, et kui ta eile õhtul umbes kella poole viie ajal hotellist lahkus ning poodi sigarettide järele suundus, oli kõik veel rahulik.

«Kusagil kolmveerand tundi hiljem, kui tagasi tulin, oli lahtine leek juba katusest väljas. Minu teada oli selleks ajaks juba siit üle tee elav hotelli administraator päästjad välja kutsunud,» rääkis Tõnu, kellele olevat hotelli omanik juba kinnitanud, et hoone ehitatakse endisel kujul kindlasti üles.

Nädala sees hotellis vaiksed ajad

Bernhard SPA hotellis oli nüüdseks suletud ettevõtte kodulehe andmetel 32 tuba, neist 20 kahekohalist standardtuba, kaheksa peretuba ning kaks juuniorsviiti ja sviiti. Lisaks oli klientide kasutada restoran, fuajeebaar, suvekuudel terrass, välikaminaga grillinurk, spaa Veeilm ning tervisekeskus.

Veel esmaspäeval kliente võõrustanud asutus oli kodulehe andmetel nii eilseks kui tänaseks ametlikult suletud - sellest ka fakt, et hotell oli süttimise hetkel inimtühi. 

Otepää turismiinfokeskuse infokonsultandi Lea Ilpi sõnul tegutses ettevõtte spaa viimasel ajal reeglina nädalavahetuseti ning eelbroneeringute alusel. "Näiteks järgmisel nädalavahetusel pidi neil üritus sees olema," teadis Ilp rääkida, kes samas imestas, et hotellis põlengupäeval administraatorit kohal ei viibinud.

Bernhardist üle tee asuva majutust ja toitlustust pakkuva Valge Krooni esindaja kinnitas, et talviti keskendub sealse piirkonna äritegevus pigem nädalavahetustele, mistõttu oli nende asutus põlengu toimumise hetkel samuti klientidele suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles