Laat juhib tähelepanu hobuste kriitilisele olukorrale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühingu juhatuse liikme Ute Wohlrabi täkk Heliodor.
Pildil MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühingu juhatuse liikme Ute Wohlrabi täkk Heliodor. Foto: Erakogu

Tori hobuseid on Eestis katastroofiliselt vähe järele jäänud. Kuusteist aastat Valgamaal Kuigatsi külas hobuseid kasvatanud sakslanna Ute Wohlrabi sõnul on vanatüübilisi tori hobuseid Eestis alles veel 80 ringis ning olukord on muutumas järjest kriitilisemaks.
 

Vana-Tori Hobuse Ühing korraldabki 18. detsembril Kuigatsis Hargo talus tasuta jõululaada, mis ajendatud just soovist hobusetõugu säilitada. "Tahame tori hobust väljasuremisest päästa," sõnas ühingu eesotsas olev Wohlrab. "Olen kindel, et kui inimesed näevad seda hobust, nad mõistavad, et ta ei tohi meie kultuuripärandist kaduda."

Jõululaadal pakutakse maheteesid, müüakse käsitööd ja maheseepe. Saksamaalt lubab Wohlrab kohale tuua stollenit ehk martsipanitäidisega jõulusaia.

Iga poole tunni tagant toimub talus tuur, kus külalised näevad 24 hobust, kelle eest Wohlrab igapäevaselt hoolitseb. "Inimesed saavad nendega tegeleda, tutvuda ja neid toita," lisas ta. Pärast seda toimub viktoriin.

Wohlrab usub, et Eestis on mitmeid inimesi, kes suudaksid toetada ja panustada sellele, et puhastverd tori hobune välja ei sureks. "Igaüks meist peaks olema huvitatud, et Tori hobune ära ei kaoks," sõnas tulihingeline naine. "Tuleb tähelepanu pöörata sellele, milline pärl on hääbumas."
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles