Külamaastikud tõusevad ausse

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Keskkonnaamet kutsub väärtustama Eesti elujõulisi külamaastikke ning väärtustama ja tunnustama inimesi, kes loomadega tegelevad. Sestap on amet algatanud kampaania «Elavad külamaastikud – taluloomad rahvusparkides».

Rahvusparkide pärandmaastikud püsivad kultuuri ja looduse koosmõjul, külade ja talumajapidamiste traditsioonide kestmises. Keskkonnaamet kutsub üles kõiki rahvusparkide ärksaid inimesi, kel on endal kodus või lähikonnas koduloomi, eelkõige eesti põlistõugusid, nendest teada andma ameti kodulehel.

Samuti oodatakse ajaloolisi lugusid ja fotosid piirkonna taluloomadest ja talurahva suhetest nendega. Saadud info põhjal püütakse kaardistada ka loomapidamisega seotud muresid ning neile lahendusi otsida, erilist tähelepanu pööratakse seejuures ohustatud tõugudele ja põlistõugudele.

Aasta jooksul toimub koostöös keskkonnaameti partneritega mitmeid rahvusparkide külamaastikele ning taluloomade tähtsusele pühendatud sündmusi. Algatuse avab sündmus 16. mail Eesti Vabaõhumuuseumis, kus räägitakse loomapidamise ajaloost ja hetkeseisust, ohustatud tõugudest ja põlistõugudest, ajaloolisest maakasutusest, koosluste hooldamisest ja taluloomade tulevikust.

Esinevad keskkonnaameti, põllumajandusministeeriumi, Eestimaa loodusse fondi, maaülikooli, Riigikogu maaelu komisjoni, Eesti hobusekasvatajate seltsi, Eesti Rahva Muuseumi, maakarja seltsi, Eesti Kennelliidu ja Eesti Vabaõhumuuseumi esindajad.

Sügisel võetakse tehtu kokku rahvusparkides taluloomade päevadel, kus räägitakse loomapidamise olevikust ja võimalustest, tutvustatakse tublisid talupidajaid ning saadetud perede ja koduloomade lugusid ning vaadatakse koos tulevikku.

Kampaaniat toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles