Metsas taudi vaibumise märke ei ole

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katk on tapnud suure hulga metssigu.
Katk on tapnud suure hulga metssigu. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tallinnas antakse avalöök sigade Aafrika katku infopäevade sarjale, kus jahimeestele tutvustatakse kavandatavaid muudatusi sigade Aafrika katku tõrje-eeskirjas ja antakse juhiseid seakatku tõrjumiseks metsas. Esimest infopäeva on võimalik jälgida ka veebis.

«Seakatku leidude iganädalane statistika näitab, et metsas taudi vaibumise märke ei ole. Üks peamisi võimalusi seakatkust tulenevate riskide vähendamiseks on piirata selle levikut metsas. Seepärast kordame infopäevadel jahimeestele veelkord üle olulisemad käitumisjuhised metsas leviva taudi tõrjumiseks,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Kalda lisas, et hea koostöö jahimeestega on seakatku tõrjumisel kriitilise tähtsusega. «Kuna viiruse kontsentratsioon metsas on jätkuvalt kõrge, jääb tükiks ajaks püsima ka haiguse metsast farmi edasikandumise oht. Kogume kokku kõik jahimeestel seni tekkinud küsimused, et koostööd jahimeestega veelgi parandada.»

Infopäevadel antakse ülevaade bioohutusnõuetest metssigade küttimisel seakatku tingimustes, kavandatavatest muudatustest sigade Aafrika katku tõrje-eeskirjas, metssigade seakatku proovide laboratoorsest uurimisest ning tehakse kokkuvõte lõppenud jahiaastast.

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul on tekkimas ekslik arusaam, et seakatk on metsas vaibunud. «Jahimehed näevad, et katk ei ole kuhugi kadunud, vaid levib endiselt. Infopäevad on jahimeestele hea võimalus viia end kurssi viimaste arengutega,» ütles Korts. «Seakatku leviku pidurdamine metsas sõltub kõikidest looduses ja metsas liikujatest. Tuleb olla väga valvas, et mitte sattuda ise taudi edasikandjaks.»

Infopäevad leiavad aset 29. märtsist 13. aprillini Tallinnas, Rakveres, Taeblas, Pärnus ja Põlvas.

Copy
Tagasi üles