Vemmeldav veri viis lõhkumisteni südalinnas

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katkilöödud lillesalongi aken
Katkilöödud lillesalongi aken Foto: Erakogu

Paljusid valgalasi vapustas hiljuti üle linnasüdame rullunud lõhkumiste laine, mille käigus purustas kuri käsi nii mõnegi akna- ja ukseklaasi. Nüüdseks on arvatavad laamendajad tabatud.

Sündmused said alguse laupäeva, 19. märtsi hommikul, kui politseile teatati pärast kella kümmet hommikul, et J. Kuperjanovi tänaval on lõhutud ühe kaupluse aknaklaas. Öö saabudes löödi samal tänaval veel mitme maja akna- ja ukseklaasid katki ning vandaalitseti Kesk tänaval, kus oli kahjustatud ühe hoone vihmaveetoru ning infotabloo.

«Nende juhtumite puhul vahetult kohe kedagi juhtunuga seostada ei saanud, kuivõrd puudusid pealtnägijad ja muud viited või vihjeid, mis aitaks selgitada kohe süüdlasi. Politsei asus koguma turvakaamerate salvestusi ja püüdis leida tõendeid sündmuspaikadelt,» selgitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Maria Gonjak.

Pealtnägijatest oli suur abi

Ent juba 20. märtsi öösel kella 00.38 ajal vandaalitsemine jätkus, kui ära lõhuti ühe lillepoe aken. Juhtunust teatas politseile turvafirma, kes omakorda oli saanud teabe lõhkumisest linnas liikunud naistelt. Viimased olid lõhkumist pealt näinud ning teadsid kohe ka viidata, kes selle teo taga võisid olla. Politsei selgitas nende isikute asukoha ning pidas kolm meest kinni, kuivõrd neid on alust seostada lillepoe akna lõhkumisega.

Kuna mehed olid alkoholijoobes, viis politsei nad esialgu Gonjaki sõnul kainestuskambrisse, et pärast seda, kui kinnipeetutel on pea selginenud, nendelt juhtunu kohta ütlused võtta ja asja edasi uurida.

«Edasises uurimises selgitas politsei erinevate menetlustoimingutega välja, et sama seltskond oli ka muude piirkonnas samal ajal toimunud vandaalitsemiste taga. Kokku lõhkusid mehed ära kahe kaupluse ja veel kolme maja aknad, kahjustasid politseijaoskonna ust, raekoja ees seisvat elektroonilist infotablood ning üht vihmaveetoru,» lisas pressiesindaja

Praegu on tema kinnitusel menetlus veel pooleli ja seetõttu ei saa kinnitada ka lõplikku kahjusummat. «Mõni aken on veel vahetamata ja mõni kahjusumma selgitamisel, kuid tõenäoliselt küündib see kokku enam kui 2000 euroni. Varavastase süüteo eest väheväärtusliku asja vastu saab karistada kuni 1200 euro suuruse trahviga või arestiga.»

Konflikt meelelahutusasutuses

Pressiesindaja väitel võib esialgsetel andmetel öelda, et suuresti oli meeste huligaanse käitumise sütitaja alkohol. «Enda sõnul tekkis neil 19. märtsil konflikt J. Kuperjanovi tänava meelelahutusasutuses olnud inimestega ning vemmeldav veri viis sealt edasi teiste asjasse mittepuutuvate inimeste ja asutuste vara lõhkumiseni.»

Mehed tõdenud ka politseinikele ise, et probleemide ennetamiseks tuleb alkoholiga piiri pidada.

Valga politseijaoskonna juhi Tiit Alliku sõnul asus politsei nende juhtumite puhul kiirelt kaardistama kohti, kus sama seltskond kahju põhjustada võis ning koostöös kohalike inimeste ja ettevõtetega tuvastati, milliste tegude eest vastutab seesama seltskond.

«Suur abi oli meeste tabamisel linna valvekaameratest, mis mitu lõhkumist salvestasid ja mille kaudu saadud isikute kirjeldus aitas politseipatrullil mehed ka kiiresti kinni pidada,» kinnitas Allik.

See omakorda võimaldas uurijal teha edasisi menetlustoiminguid ning koguda kogu info meeste tegevusest. «Koostöö ja infovahetuse käigus Läti kolleegidega selgus ka, et umbkaudu samal ajal olid mehed toime pannud ka varguse ühest Valka kauplusest,» lisas Valga politseijuht.

Alliku sõnul kehtib selle juhtumi puhul ütlus «Kus tegijaid, seal nägijaid». Jaoskonnajuhi sõnul näitavad need juhtumid ilmekalt, et ka siis, kui pahategija arvates ei ole keegi korrarikkumist nägemas ja tunnistamas, ei jää tegu vaka alla ja karistuseta. «Hea koostöö kogukonna ja politsei vahel aitab meid igal päeval sammu võrra lähemale sellele, et turvatunne suureneks. Paneme tähele, märkame, anname teada ja tegutseme!»

Copy
Tagasi üles