Minister moodustas haldusreformiks komisjonid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Arto Aas
Riigihalduse minister Arto Aas Foto: Erik Prozes / Postimees

Riigihalduse minister Arto Aas moodustas kolm haldusreformi piirkondlikku komisjoni, kelle ülesanne on esitada soovitusi kohalikele volikogudele ja valitsusele haldusreformi läbiviimiseks.

Ministri käskkirjaga moodustati kolm piirkondlikku komisjoni: Põhja-Eesti, Lääne-Eesti ja Lõuna-Eesti piirkondlik komisjon, teatas rahandusministeerium. Põhja-Eesti komisjoni piirkonda kuuluvad Harju, Järva, Lääne-Viru ja Ida-Viru maakond, Lääne-Eesti komisjoni piirkonnas on Pärnu, Lääne, Saare, Hiiu ja Rapla maakond ning Lõuna-Eesti komisjoni piirkonnas on Jõgeva, Viljandi, Tartu, Võru, Põlva ja Valga maakond.

Komisjoni kuuluvad maavanemad, ühinemiskonsultandid ning rahandusministeeriumi esindajad. Esimene komisjoni kohtumine toimub aprilli lõpus.

Aasa sõnul jälgivad ja toetavad komisjonid piirkonnas toimuvaid ühinemisprotsesse ja -läbirääkimisi. «Komisjonid on kohapealseks abiks omavalitsustele, kellel läbirääkimiste käigus peaks tekkima küsimusi ja vajaksid nõuannet, et läbirääkimisi jätkata,» ütles minister.

«Juba praegu on tekkinud küsimus näiteks Pärnu ja Lääne maakonna piiril peetud ühinemisläbirääkimisel Lihula, Hanila, Varbla ja Koonga valla vahel, millisesse maakonna koosseisu uus omavalitsus jääb,» lisas Aas.

Piirkondlikud komisjonid esitavad ettepanekuid ühinemiste läbiviimiseks, hinnates moodustuvate omavalitsuste vastavust haldusreformi kriteeriumile ning reformi eesmärkide täitmisele. Soovitustes lähtutakse ennekõike tekkiva omavalitsuse terviklikkusest, aga ka teenuste kvaliteedist, mida uus vald oma elanikele pakkuda saab.

«Kuna komisjonide töö kestab 2017. aasta lõpuni, siis on neil oluline nõuandev roll ka valitsuse algatatud ühinemiste etapis. Komisjoni soovitusi arvestades saab valitsus teha ettepanekud nende omavalitsuste liitmiseks, kes vabatahtlikus etapis jäid ühinemata ja ei vasta haldusreformi miinimumkriteeriumile,» lisas minister Aas.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles