GALERII: Noored said lahinguid pidada ja hiigelveokiga sõita

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sooru lähistel metsas on praegu käimas militaarne metsalaager noortele. 15–16aastaseid laagrilisi on kokku umbes 20 ja pärit on nad Räpinast ja Narvast. Niisiis on tegemist ka lõimumislaagriga.

Laagrisse sõites nägime juba teel suurt militaarautot ning hiljem selgus, et tegu oli ühe suurima militaarmasinaga maailmas, millega tehti noortele ka ekstreemsõitu mägede vahel.

«Oleme Baltikumis või isegi kaugemal Euroopas ainukene täiesti omanäoline asutus, kes viib Teise maailmasõja aegsetes taastatud kaevikutes ja punkrites ning maastikul läbi näidislahinguid ning teeme seda sõjaaegsete Saksa ja Vene relvadega, mis on ümber tehtud laserrelvadeks,» rääkis militaarteemapargi juht Meelis Kivi, kes on üks laagri korraldajatest.

«Laserrelvadega lahingu pidamise mõte on tekitada noortes kollektiivitunnetus, et nad mõistaksid üksteist pärast lahingut tunduvalt paremini,» lisas ta.

Kui laagripaika jõudsime, oli seal noortel käsil üksteise maskeerimisvärvidega katmine. Sellele järgnes rivistus, et jagada laagrilised laserrelvalahinguks kahte rühma.

Proovisin minagi kiivrit pähe – uskumatult raske «peakate» – ning siis tõmmati mullegi rakmed selga. Nüüd leidsid instruktorid, et kui mul juba varustus seljas on, tuleb ka lahingusse minna. Paar rohelist triipu näole ning oligi minek!

Võitjaks osutus seekord küll vastastiim, kuid näha oli, kuidas noored olid omavahel juba kokku kasvanud: meeskonnatöö sujus suurepäraselt.

Noortega vesteldes selgus, et neile meeldibki laagris kõige rohkem laserrelvadega lahingu pidamine. Lisaks sellele tõid nad välja plakatite tegemise, et tutvustada oma kodulinna, ning takistusradade läbimise, vibulaskmise ning tutvumisõhtu.

Räpina poisid olid väga rahul ka seltskonnaga ja rääkisid, et Narva kooli õpilased on väga toredad. Neile endilegi olla üllatus, et Eesti teisest otsast pärit noored on täpselt samasugused nagu nemadki. Ajateenistuse kohta ütlesid nad, et sinna minekut nad pigem ootavad, mitte ei karda, sest see olla tänapäeval nii kergeks tehtud, et on pigem lõbu.

Vabatahtlikul instruktoril Toomas Duvinil oli laagris viibivate noorte kohta öelda vaid kiidusõnu. «Nad on optimistlikud, saavad väga hästi omavahel läbi ja suhtlevad vabalt. Kuigi ühed on vene rahvusest ja teised eestlased, on integratsioon meeletu.»

Lisaks eelmainitud tegevustele said noored lasta laskesimulaatoris, teha läbi märulipolitsei võistluse, orienteeruda ning käia ekskursioonil Valgas, Pajus ja Jõgevestes.

Viimasel laagripäeval on laagrilisi ees ootamas veel orienteerumismäng Valgas, Valga muuseumi külastus ning laagri lõpetamine.

Laagri korraldas Sisekaitseakadeemia koostöös Valga militaarteemapargiga ning see kestab 13.—15. juunini.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles