Pudenev katus sundis sulgema terve tänava

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud nädalal sulges Valga linnavalitsus sotsiaalmajaga külgneva Kalda tänava, sest katuselt pudeneda võivad eterniitplaadid olid liiklejatele ohtlikud.
Möödunud nädalal sulges Valga linnavalitsus sotsiaalmajaga külgneva Kalda tänava, sest katuselt pudeneda võivad eterniitplaadid olid liiklejatele ohtlikud. Foto: Arvo Meeks

Nädal tagasi tabas Valgas Kalda tänava elanikke ebameeldiv üllatus: kodutänava alguses seisis tõke ning sellel silt teatega, et tänav on suletud.

«Tulin kella nelja ajal õhtul koju ning siis oli juba terve tänav kinni. Autoga igatahes majale ligi ei saanud ja mingit teadet ka ei olnud,» rääkis Taimi Raidvere. Et prouale pidi järgmisel päeval külla sõitma poja pere, kellel ka suured kotid kaasas, seadis naine sammud kõrvalasuva töötute aktiviseerimiskeskuse ehk rahvakeeles sotsiaalmaja poole – lootuses, et ehk oskavad nemad öelda, miks tee suletud.

«Sealt saingi teada, et nende maja katuselt olid mingid eterniiditükid alla kukkunud ning linnavalitsus sulges terve tänava. Aga miks selle pärast terve tänav kinni pandi, seda ei teadnud nemadki mulle vastata. Ka ei osatud öelda, kaua see kõik kestab. Kahju vaadata, kuidas postiljon oma raskete kottide ja rattaga peab siin ukerdama, et post kohale toimetada,» jutustas Raidvere.

Maja mädaneb

Esmapilgul jääbki arusaamatuks, miks tänav kinni. Kõik paistab justkui korras olevat. Kuid kui vaadata kaugemalt maja Piiri tänava poolset katuseäärt, on näha, et sealt on puudu hulk eterniitplaate. Seda, et katusega probleeme on, kinnitas ka üks kohapeal viibinud sotsiaalmaja elanik.

«Katus on jah täitsa läbi. Umbes viis aastat tagasi käidi pööningul ja siis tuli välja, et roovikud on nii mädad, et ei pea naelagi kinni. Eks need plaadid nüüd lahti tulidki, et naelad neid enam kinni ei hoidnud.» Mehe väidetele, et terve maja on mäda, võis kinnitust leida ka hoone hoovipoolses küljes.

Silma hakkasid suured mõrad maja väliskrohvis. Seintel on suured krohvitükid juba lahti tulnud ja alla kukkunud. Paljudes kohtades on silmaga nähtavad ka parandusjäljed ning ühes kohas on isegi paiga moodi moodustis seina peal. «Maja vajub ja laguneb. Paras on see sara maha lammutada. Remontimisele läheb rohkem raha, kui asi väärt on,» lisas keskuse alaline elanik.

Valga linnavalitsuse linnamajandusameti juhataja Urmas Möldre ütles Valgamaalasele, et tänav tuli sulgeda inimeste ohutuse pärast. «Viimane suur torm murdis osa eterniitplaate lahti ja kuna oli suur oht, et need võivad tuulega alla kukkuda, otsustasime tänaval liikuvate inimeste ohutuse pärast seal liikumist piirata.»

Selle, mis hoone katusega edasi saab, teeb tema sõnul selgeks ekspertiis. «Tegemist on vana katusega, mille valmimine võis jääda 1960. aastate keskele. Tellisime ekspertiisi, et teada saada, mida ja kas me üldse midagi teha saame. Korstna ümber on vesi läbi jooksnud ja seetõttu on osa roovikutest läbi mädanenud. Ootame ekspertiisi tulemuse ära ning selle alusel peame vastavad abinõud kasutusele võtma.»

Kui jutt läks maja üldisele seisukorrale, lisas Möldre, et kiita ei ole siin midagi. «Viiepallisüsteemis annaksin hindeks kolm miinus. Ütleme nii, et täna ei juhtu selle majaga veel midagi, pigem homme.»

Vihmavesi jookseb tuppa

Valga töötute aktiviseerimiskeskuse juhataja Anu-Lii Jürman kinnitas, et nende soov on, et kõik ikka ohutult liigelda saaksid. «Praeguseks on piirded kõrvaldatud, kuid kui tuul tõuseb, võime need ka tagasi panna, et mitte inimesi asjata ohtu seada,» rääkis ta eile õhtul.

Jürman lisas, et katuse seisukord tõesti kiita ei ole ning seda kinnitas ka ekspertiis. «Katus on üle poolesaja aasta vana ning oma aja auga ära elanud. Ekspertiis kinnitas meie kahtlusi, et roovitis on mäda ja on oht, et tugevama tuulega võib plaate veelgi lahti tulla. Praegu on kõik lahtised tükid eemaldatud.»

Juhataja tunnistas, et probleem on suur. «Kuna roovitis on mäda, ei ole meil võimalik ka ära tulnud plaatide asemele mingit katet paigaldada ja ühes toas jookseb vihmavesi läbi. Teeme siiski kõik endast oleneva, et probleem lahendada. Tellisime avariitööde hinnapakkumise. Kuidas tööd tehtud saavad, ei oska praegu öelda, sest investeeringute kavas selleks raha ei ole.»

Sotsiaalmaja

Valga linna töötute aktiviseerimiskeskus on ühiselamutüüpi sotsiaalmaja, kuhu saab majutada kuni 60 isikut. Samas majas on ka kodutute varjupaik, kus saavad ajutiselt elada püsiva elukohata isikud, kuni nad elupaiga leiavad. Keskus tegeleb ka pikaajalistele töötutele suunatud sotsiaalprogrammidega.

Allikas: Valga linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles