Maru langetas puid nii teedele kui haudadele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 3. juulil käis Valgamaast üle järjekordne tugev äikesetorm, mis mitmel pool ka ulatuslikku kahju tekitas.

Kell 21.13. Valgamaal on kella 21.11 seisuga 15 aktiivset elektrikatkestust, elektrita on 1229 Elektrilevi klienti. Veel halvem on olukord Võrumaal, kus elektrita majapidamisi on teadaolevalt 2529. Tartumaal on nende arv 1099.

Valgamaa omavalitsustest on kõige halvem olukord elektrikatkestuste poolest Taheva vallas. Seal on rivist väljas 3 alajaama ja elektrita teadaolevalt 612 majapidamist. Elekter on olemas vaid 10,7%-l valla elektritarbijatest.

Samuti on olukord halb Karula vallas. Seal on rikkelisi alajaamu kolm ja elektrita majapidamisi teadaolevalt 406. Elekter on olemas veidi enam kui pooltel valla elektritarbijatest.

Otepää vallas on teadaolevaid rikkelisi alajaamu 6 ja elektrita majapidamisi 173. Tõlliste vallas on rikkelisi alajaamu 2 ja elektrita majapidamisi 33. Sangaste vallas on aga elektrita 5 Elektrilevi klienti.

Kell 21.05. Ka Lüllemäe ja Hargla vahelisel teel tundub olevat olnud võimas tuulekoridor. Puud on seal teel maas lausa 300--400 meetri ulatuses. Autoga sealkandis liiklemist tasuks võimalusel vältida. Kui seda aga siiski teha tuleb, tuleb olla äärmiselt ettevaatlik. Kuuldavasti on torm suurt kahju teinud ka Taheva vallas Laanemetsa kandis.

Kell 20.08 Üks maakonna omavalitsusi, mis tormis tugevalt räsida sai, oli Karula vald, kus maru hulga puid murdis. Näiteks avaneb trööstitu vaatepilt Lüllemäe surnuaial, mis tänase äikese järel kasvavatest ja päris tervetest puudest esmapilgul praktiliselt lage on. Vaid mõni üksik põlispuu on korralikult püsti - enamik on aga pooleks murdunud või lebavad juurtega maast väljakistuna päris pikali. Tundub, et just üle kalmistu on kulgenud tuulekoridor.

Suurt kahju on torm ilmselt tekitanud ka haudadele. On ju mitmele matmispaigale langenud suuri puid või oksi, mis võivad olla lõhkunud riste, plaate, pinke või laternaid. Paljudel juhtudel on kahju ulatust esialgu raske hinnata, kuna puud otse haudadel lebavad.

Ka Valga ja Lüllemäe vahelisele teele on tormi tõttu langenud hulk murdununud puid. Samuti on murdunud puid teedel mitmel pool mujal maakonnas. Näiteks Taheva vallas Koikküla kandis on kuuldavasti lausa kilomeetrite ulatuses tee neid täis. Koikküla park olevat ühe pealtnägija sõnul tormijärgselt puudest peaaegu täitsa tühi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles