Kaevetööd tõid koolihoovist välja inimluud ja fragmente eri aegadest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse tänava koolihoone küttetorustiku jaoks süvendit kaevates sattusid töömehed luude otsa.
Vabaduse tänava koolihoone küttetorustiku jaoks süvendit kaevates sattusid töömehed luude otsa. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Teisipäeval said Valgas Vabaduse tänava koolihoovis kaevetöid teinud töömehed ootamatu leiu osaliseks: mullast tulid välja inimsäilmed ning plaat nime ja daatumitega.

Erakütte Valga osakonna töömeestel on praegu käsil Vabaduse tänava koolihoone – rahva seas tuntud kui Marta Pärna maja – kaugküttetorustiku remont ning teisipäeval süvendi kaevamise käigus nad luude ja plaadi otsa sattusidki. Et tegemist on muinsuskaitsealaga, teavitati leiust ka vastavaid ametnikke ning leitud plaat toimetati Valga muuseumi direktori Andres Rattasepa kätte.

«Teisipäeva keskpäeval toodi mulle kaevamistööde käigus leitud plaat, kus on peal Juhan Sorra nimi ja daatumid: 3.04.1866–22.06.1931. Teavitasime leiust kohe ka muinsuskaitseametit. Kuna ameti Valgamaa inspektor on puhkusel, helistasin Tartusse Martti Veldile, kes on muinsuskaitse ameti nõunik arheoloogiamälestiste alal,» jutustas Rattasepp.

Mõistatuslik kooslus

Muuseumi direktori sõnul ei ole taoline leid iseenesest mingi üllatus, kuid huvitava kurioosumiga on tegemist seetõttu, et luud ja plaat olid segi eri aegadest pärit olmeprahiga. Sama meelt oli ka Martti Veldi. «Jah, koos olid asjad, mis ei tohiks koos olla. Kogu luustikku me ei leidnud, saime ainult väikese osa sellest. Plaadi puhul võib tegemist olla kirstu peal olnud nimeplaadiga, kus on nii inimese nimi kui ka sünni- ja surmadaatum. Hunnikus oli käputäis luid segamini prahiga – justkui oleks prügimäelt toodud,» rääkis Veldi.

«Paistab, et see luustik on jõudnud mingit teed pidi prügimäele ja seal muu prahiga kokku saanud ning seejärel juba siia jõudnud. Jabur ongi see, et koos on asjad, mis ei tohiks koos olla: majapidamispraht ja inimluud. Kaevikuprofiilistki on näha, et siia on prügikäntsakas toodud,» lisas Veldi.

Rattasepa sõnul on kokku sattunud eri aegadest pärit prügi. «Siin on nii eestiaegset kui ka nõukogude ajast pärit prahti. Leidsime ühe saksakeelse raamatu fragmente, ingliskeelsete kirjadega plekkpurke, aspiriinitopse. Eriskummaline ongi just see, kuidas need asjad kokku on sattunud. Kindlasti pole see juhtunud siin maja taga, vaid kusagil mujal, juba varem, sest koos on igasugust prahti eri ajastutest.»

Veldi sõnul juhtub ju seda tegelikult sageli, et linnades kaevetööde käigus inimluud välja tulevad. Rattasepp lisas veel, et viimati tulid Valgas sellisel moel inimsäilmed välja Jaani kiriku juures. Seekordse leiu puhul on aga tegemist palju uuemate ja värskemate luudega.

Kuna luude keskelt leiti ka plaat nime ja daatumitega, avaldas Rattasepp lootust, et võib-olla saab selle kaudu peagi mõistatuslikku saladusloori kergitada. «Ehk on tegemist kellegi sugulasega. Tegemist ei pruugi olla Valga linnast pärit inimesega. Kuna luud ja praht võisid siia sattuda täitepinnasega, ei ole välistatud, et see Juhan Sorra oli pärit hoopis mujalt maakonnast. Kui kellelgi nimi tuttav ette tuleb, palume tal meiega ühendust võtta, ehk leiame nii sugulased üles.»

Direktori üleskutsega ühineb ka Valgamaalane ning loodame, et üheskoos õnnestub selgeks teha, kelle säilmetega tegu on, ja ehk tuleb isiku enda kohta ka midagi põnevat veel välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles