KÜLALUGU: Sihva – soodne kasvupaik lastele ja tegusad ettevõtjad

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihvat küla. Foto on illustratiivne.
Sihvat küla. Foto on illustratiivne. Foto: Tiit Loim / Valgamaalane

Esimese hooga päeva ajal Sihvale jõudes võib tunduda, et majade vahel kedagi ei kohtagi. Samuti jäävad silma aiamaad tee ääres, mis asuvad riigi maal, kuid mida kohalikud saavad peenra pidamiseks kasutada. Kui veidike oodata, tulevad aga nähtavale ka inimesed.

Kohtume külavanem Eve Koseriga kohas, mida olevat lihtne leida, sest lagunenud parkimisplats jäävat kohe silma. Sellest vestlus ka algab. Kui muidu jääb nii Koseri kui teiste külaelanike jutust kõlama, et Sihva on ilus ja turvaline koht, siis tee äärde jääv endine majandikeskuse hoone tegi tuska kõigile. «Kõige koledam asi siin külas» ja «häbiplekk» olid mõned iseloomustused, millega külaelanikud hoonele viitasid.

Nõukogude ajal nimelt oli Otepää ja Pühajärve külje alla jääval Sihval sovhoosi Kommunist keskus ning pruunikat tooni ning nüüdseks omajagu lagunenud ühekordne hoone sisaldas endas nii kontorit, sööklat kui kauplust. Kadunud sovhoosiaega ja selle juhti Kalev Raavet meenutavad külaelanikud siiani soojade tunnetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles