Vargad on tänavu Lõuna-Eestist varastanud mitukümmend murutraktorit

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21. juulil Karula vallas varastatud murutraktor
21. juulil Karula vallas varastatud murutraktor Foto: Valga konstaablijaoskonna Facebooki leht

Tänavu on politsei saanud Lõuna-Eestist enam kui 20 teadet murutraktori vargusest. Valgamaal on viimase kuuga tõhusa abiliseta jäänud kolm majapidamist.

«Esimese teate murutraktori vargusest Valgamaal sai politsei 21. juulil, kui Karula vallas Väheru külas varastati lukustatud kõrvalhoonest murutraktor. 13. augustil varastati Sangaste vallas Lossikülas aidahoonest murutraktor Husqvarna. Kolmas teade aga saabus 17. augustil, kui Taheva vallas Korkuna külas varastati hoovist murutraktor Husqvarna. Kõigi nende juhtumite puhul on alustatud kriminaalmenetlus,» andis teada Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak.

Lisaks juba mainitud kolmele vargusele on tema sõnul Lõuna-Eesti maakondades politseile teatatud 20 vargusest. Neist kolm registreeriti veebruaris, kaks märtsis, kolm aprillis, kolm mais, neli juunis, üks juulis ja neli augustis.

«Esimene sellekohane teade laekus 5. veebruaril Viljandimaalt Halliste vallast ning viimane 17. augustil Taheva vallast. Pea kõik politseile teadaolevad vargused on toime pandud siseruumidest: garaažist, kuurist, muust kõrvalhoonest,» täpsustas pressiesindaja.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Kristina Kostina sõnul ei saa välistada, et Lõuna-Eestis registreeritud juhtumid on omavahel seotud, kuid seda väita on praegu kindlasti veel vara. «Politsei töötab selle nimel, et teha selgeks kõik asjaolud, sealhulgas see, kas vargused võivad omavahel seotud olla.»

Maria Gonjak nentis, et ilmselt varastatakse murutraktoreid eelkõige edasimüügi eesmärgil. «Varas tegutseb reeglina omakasu eesmärgil ja kuni mingi kauba järele on nõudlust, on ka pakkumist.»

Küll aga peaks igal inimesel minema häirekell tööle, kui midagi püütakse müüa hinnaga, mis asja tegelikust väärtusest oluliselt odavam on või mille puhul on alust arvata, et tegemist võib olla varastatud kaubaga.

«Kui müüjal ei ole kaubaga kaasa anda vajalikke dokumente ja neid küsimise peale ei esitata ning ka lisaküsimuste peale tulevad ebamäärased vastused, siis suure tõenäosusega võib tegemist olla varastatud masinaga,» rõhutas pressiesindaja.

Ta kinnitas, et murutraktorite vargused on politseile oluline teema – mitte ainult Valgamaal, vaid ka teistes Lõuna-Eesti maakondades ja mujal Eestis.

Gonjak tõdes, et aiatehnika – mitte ainult murutraktorite, vaid ka muruniidukite ja –trimmerite – vargused sagenevad igal aastal hooaja algusega. Kahjuks ei ole ka see aasta erandlik.

Pressiesindaja meenutas, et oma vara kaitsmiseks on esimene aabitsatõde nii kodust lahkudes, uneajaks kui päevasel ajal kodus viibides hoida kodu ja kõrvalhoonete uksed lukus. Samuti oleks mõistlik vanad lukusüsteemid kaasaegsemate ja turvalisemate vastu vahetada.

«Lukud ja uksed muidugi ei pruugi alati kurikaela takistada, aga ka korraliku luku või tugevate uste lõhkumine pikendab ja teeb helirikkamaks varastatu kätte saamise. Kindlasti soovitab politsei hinnalisema vara ka kindlustada,» lisas ta.

Vastavalt võimalustele võiks Gonjaki sõnul hoovile-õuele paigaldada ka anduritega valgustid ning valveseadmed. Esimene neist võib varga indu taltsutada ning ka teda ehmatada, teise puhul on aga kaamerasalvestuse näol olemas oluline asitõend, mis varguse korral aitaks süüdlaseni jõuda.

Turvaseadmete puhul oleks mõistlik need aeg-ajalt ka üle kontrollida. Ei valveseadmest ega signalisatsioonist ole kasu, kui need seadmed vajalikul hetkel tööle ei hakka.

«Paljudes majapidamistes on koduvalvuriks tore õuekoer, kes häälekalt märku annab, kui võõras tema territooriumile on sisenenud. Paraku on väga paljudel juhtudel kannatanud maininud, et kuulsid küll öösel koera haukumist, kuid ei kontrollinud, mis võib selle põhjus olla ning hommikul avastati, et murutraktor on varastatud. Ka sellistele märkidele peaks reageerima,» pani pressiesindaja inimestele südamele.

Ta tõdes sedagi, et kaamerasilma kõrval on üks tõhusamaid viise oma vara kaitsta naabrivalve – kus tegijaid, seal nägijaid.

«Ühelt poolt peletavad kõrvalised inimesed oma kohaloluga vargad eemale. Teisalt on nad varguse aset leides politseile tunnistajad, kellelt saadakse tihti kaalukaid juhtlõngu edasiseks uurimiseks. Mõne kahtlase isiku tundemärgid, sõiduki kirjeldus või suisa registreerimisnumbri ülesvõte võib saada hiljem kohtus oluliseks tõendiks kurjategija süüdimõistmisel,» toonitas Gonjak.

Enamus vargusi pannakse toime just pimedal ajal, mistõttu tuleks kahtlasele askeldamisele kindlasti tähelepanu pöörata. Kahtluse korral, et tegu võib olla kurjategijaga, tuleb sellest teatada hädaabinumbril 112.

Märgates kahtlast isikut teie vara või tuttava vara juures askeldamas, soovitab politsei kirja panna kahtlaselt toimetava isiku sõiduki number ning meelde jätte isiku tundemärgid. Operatiivne reageerimine võimaldab asjaolud kohapeal välja selgitada ja võimalikud vargad tabada otse sündmuskohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles