Täna on süngetooniline tähtpäev

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm / Sakala

Täna, 23. augustil tähistatakse rahvusvahelist kommunismi ja natsismi ohvrite mälestuspäeva, mida tuntakse ka musta lindi päevana.

Kommunismi ja natsismi ohvrite mälestamise päevaks valiti kuupäev, mil 1939. aastal Moskvas allkirjastati Molotovi-Ribbentropi pakt, mille salaprotokollidega jagati Ida-Euroopa NSV Liidu ja Saksamaa vahel mõjusfäärideks.

Pakt ja selle salaprotokollid lõid aluse iseseisvate riikide, sealhulgas Eesti, Läti ja Leedu okupeerimiseks ja annekteerimiseks ning käivitasid sündmuste ahela, mille käigus pandi suures ulatuses toime stalinismi ja natsismi kuritegusid.

Algatus stalinismi ja natsismi ohvrite mälestuspäeva üleeuroopaliseks tähistamiseks tehti 2008. aastal Euroopa Parlamendis. Lõplik otsus võeti Euroopa Parlamendis vastu 2. aprillil 2009. Sama aasta 21. mail kiitis ka Eesti valitsus heaks seaduseelnõu, mis kuulutas 23. augusti stalinismi ja natsismi kuritegude ohvrite mälestuspäevaks ning see lisati pühade ja tähtpäevade seadusesse.

Üleeuroopalist mälestuspäeva korraldatakse sel aastal Slovakkia pealinnas Bratislavas, kus Eesti esindajana osaleb ka justiitsminister Urmas Reinsalu.

Tänavu möödub Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimisest 77 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles