Passide kehtivusaeg pikeneb

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kodaniku pass. Foto on illustreeriv.
Eesti kodaniku pass. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Uuest aastast väljastatud Eesti kodanike ja välismaalaste passid hakkavad senise viie aasta asemel kehtima poole kauem. ID-kaardi kehtivusaeg jääb esialgu samaks, andis teada politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Maria Gonjak.

Praegu kehtivad nii Eesti kodaniku reisidokument kui välismaalase pass viis aastat olenemata sellest, kas see dokument antakse välja täiskasvanule või lapsele. Uuest aastast väljastatakse aga vähemalt 15aastasele isikule Eesti kodaniku või välismaalase pass kümneaastase kehtivusajaga.

Teise muudatusena pikendatakse reisidokumendi taotlemisel võetavate sõrmejälgede kasutusaega kahelt aastalt viiele ehk näiteks dokumendi kadumisel enne viie aasta möödumist saab korduvdokumenti taotleda posti või e-posti teel ning sõrmejälgede andmiseks ei ole vaja uuesti teenindusse tulla.

Politsei- ja piirivalveameti identiteedi ja staatuste büroo peaekspert Marit Abram sõnas, et pikenev kasutusaeg inimestele aga suuremaid kulutusi kaasa ei too ning muudab dokumendi taotlemise märkimisväärselt lihtsamaks.

«Kõige olulisem muutus inimesele on, et reisidokumendi kehtivusaeg läheb poole pikemaks, seejuures aga ei ole kavas tõsta riigilõivu ehk sama raha eest saab taotleja poole kauem kehtiva dokumendi. Sõrmejälgede kasutusvanuse tõstmine aga võimaldab inimesel korduvdokumendi vajadusel taotleda seda pikema perioodi vältel kodust lahkumata,» sõnas Abram.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles