Galerii: Otepää kultuurikeskus taasavati kultuurselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul avati pidulikult Otepää rikka ajalooga kultuurikeskus, mille esimene korrus on viimase kolme aasta jooksul läbinud põhjaliku uuenduskuuri. Järgmise aasta lõpuks loodetakse maja täielikult renoveerida.

Avamisel, kuhu oli kogunenud ligi sadakond inimest, pidas tervituskõne Otepää vallavanem Kalev Laul, kes meenutas hoone kurba olukorda kõigest nelja aasta eest. "Katus sadas läbi, seintelt koorus värvi, põrandad augustusid... kui uksed kinni läksid oli kultuurikeskus koduks paarikümnele Otepää kultuurikollektiivile."

Tõeline kutuurikodu

Vaadates aga kultuurikeskuse renoveeritiud saalis ringi, järeldas Laul kõigi kohalviibijate nimel, et maksumaksja raha on läinud asja ette. "Ma loodan, et kõik esinejad ja näitlejad tahavad nüüd tulla Otepääle, kuna siin on alati ootamas saalitäis fantastilist publikut. Selle unistuse täitumine oleneb meist kõigist."

Laul kinnitas, et kultuurikeskuse renoveerimisega minnakse kindlalt edasi ning avaldas lootust, et järgmisel aastal samal ajal peetakse majas kaks pidu - kultuurikeskuse esimese korruse taasavamise esimest aastapäeva ja maja teise korruse taasavamist. "Teisel korrusele saavad olema ruumid proovide jaoks, klubiruumid ja kaugem tulevik näeb ette, et korda saaks ka kultuurimaja park." 

Erilise tänu nii vallavanemalt kui Otepää ajakirjanikult ja selle teatri endiselt näitlejalt Aili Miksilt pävis Otepää kultuurikeskuse juht Sirje Ginter. "Sirje on tegutsenud siin üle kümne aasta ja kui ta meile tööle tuli, võttis ta kohe nõuks keskus rekonstrueerida," meenutas Laul.

Tänuavalduste osaliseks said ka hoone arhitekt  Helmi Sakkov ja rekostrueerimise läbi viinud ettevõtjad. Nii Sakkov kui Miks meenutasid oma kõnedes kultuurikeskuse ajalugu ning Miks tõdes, et aastakümnete jooksul on majast saanud paljude jaoks tõeline kodu. Seda viimast mõtet väljendas naine läbi oma lemmikluulejata Ellen Niitu samateemalise luuletuse.

Taasavamine jätkus Otepää kultuurikollektiivide etteastetega - laulmise, muusika, tantsu ja teatriga. Lisaks esinemistele said avamisele tulnud inimesed tutvuda keskuse galeriis välja pandud Arne Aderi näitusega «Otepää enne ja nüüd».

Uus vana

Hoone esimese etapi rekonstrueerimistööd algasid 2013. aastal, kui majal vahetati täielikult saali-, galerii- ja lavaosa katus ning avariilised katusekandekonstruktsioonid. Lisaks sai uue välimuse kultuurikeskuse saal, galerii, terrass ja fuajee. Saalis on uued toolid, kardinad, valgus- ja helitehnika, fuajee garderoobis uus mööbel. 

Põhjaliku muutuse tegid läbi ka WCd ja näitlejate grimmituba, kuhu lisandunud duširuum ja tualett. Kogu sisekujundus on kantud Eesti sinimustvalge lipu ideest, rahvuslipu värvidega on arvestatud ka toolide ja kardinate värvi valikul.

Otepää vallavolikogu koostööosapooled on Otepää vallavolikogu esimehe Siim Kalda sõnul kokku leppinud, et kultuurimaja saab 2017. aasta lõpuks täielikult renoveeritud. «Kultuurimaja park on plaanis korda teha riigi toetusega, mille saamise tõenäosus on üsna suur.»

Kultuurikeskuse praegune hoone avati 1954. aastal, selle projekteeris arhitekt Johannes Fuks. Maja asub vana seltsimaja kohal, kus tollal paiknes ka tuletõrje.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles