Looduse loominguna tekkisid jõele jäätaldrikud

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Holdres on Õhne jõele pakase mõjul tekkinud omapärane loodusnähtus: veel vastupäeva keerlevad jäätaldrikud, millest suuremate läbimõõt ulatub 70 sentimeetri kanti.

Holdrelanna Ülle Järlovi sõnul, kes aeg-ajalt tammisillast üle sõidab, köitnud veevoolus ringlevad ja samal ajal tiirlevad jäätaldrikud tema tähelepanu pärast viimast suuremat külmalainet. Seda, et krõbedate külmakraadide ja kärestikulise vee koosmõju siin sellise tulemuse annab, on ta varemgi märganud. Külmade saabudes on tal välja kujunenud isegi juba teatud ootused.

Ka üsna jõe ääres ja nimetatud koha vahetus läheduses elav Valentina on enda kinnitusel taolist pilti pea igal talvel näinud ega imesta selle üle enam ammu. «Vahel saab terve talv neid näha ja sulavad alles kevadeks,» kinnitas eakas naine, kes jõekääru naabruses juba pikka aega elanud. Valentina on enda sõnul näinud ka kogukamaid jääkettaid kui praegu veel keerlevad kuni 70sentimeetrised moodustised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles