Kainestusmaja ei ole karistus, vaid kaitse enda ja teiste eest

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et kainestuskambri külastajale selline ööbimiskoht liigselt meeldima ei hakkaks, on selles asuv lavats parajalt kõva, kitsas ja lühike. Samuti ei ole kambris tualetti – selleks on põrandas asuv äravool. Foto on lavastatud.
Et kainestuskambri külastajale selline ööbimiskoht liigselt meeldima ei hakkaks, on selles asuv lavats parajalt kõva, kitsas ja lühike. Samuti ei ole kambris tualetti – selleks on põrandas asuv äravool. Foto on lavastatud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga politseimaja kainestuskambrisse, mis rahvasuus tuntud ka platena, võib sattuda igaüks, kellel pidutsemine ülekäte läheb või silm tänaval looja vajub. Olgu see siis muidu korralik pereinimene või regulaarne purjutaja.

Valga kainestusmaja, milles praegu neli kohta ning mis vajab selle valvurite sõnul hädasti uuendamist, majutab aastas umbes 300–350 viinanina. Kuu jooksul teeb see keskeltläbi 25–30 inimest. Kusjuures alati ei ole tegemist esmakülastajatega, sest sarnaselt hotellide ja hostelitega on ka seal välja kujunenud püsiklientuur.

Võretatud ustega ruumi astujale lööb esimesena ninna eriline lehk – segu kõikvõimalikest kehavedelikest. Askeetlike lavatsitega sisustatud kambri põrandal haigutab äravoolutrapp ning nurgas seisavad roostevabast terasest tualetipott ja kraanikauss. Määrdunud seinale on nii eesti kui vene keeles kraabitud palve «juua!» ning kellegi Karina nimi. Kõike seda tunnistavad seinale monteeritud kaamerad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles