Muudatus eKoolis vihastab lastevanemaid (1)

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
eKooli andmeil on see esimene ja suurim veebipõhine õppeinfokeskkond, millel on enam kui 200 000 aktiivset kasutajat.
eKooli andmeil on see esimene ja suurim veebipõhine õppeinfokeskkond, millel on enam kui 200 000 aktiivset kasutajat. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Õppeinfokeskkond eKool on uuest aastast sisse viinud muudatusi, mis osale lastevanematele meeltmööda pole. Mõnigi kool kaalub teenusepakkuja vahetamist, osa on seda juba teinudki.

Internetipõhine keskkond eKool asendab sisuliselt traditsioonilist koolipäevikut. Arvutist või nutitelefonist ligipääsetavast süsteemist saab vanem näha õpilase hindeid, kodutöid, puudumisi, kontrolltööde aegu ja vastava tasu eest ka palju muud.

Valgamaalase poole pöördus lapsevanem, kelle muret on lähiajal kuulda olnud ka mujal meedias. Nimelt on ta eKooli kasutades avastanud, et ühe varasemalt tasuta teenuse – «Hinnete statistika» – eest peab ta nüüd peale maksma. Tema küsimus on mõistetav: «Miks?»

Kõik lisateenused ühte kohta

Kõnealune lisateenus on mõeldud neile vanematele, kes soovivad teada, milline on tema lapse testitulemus võrdluses teiste klassis saadud hinnetega. Senini oli funktsioon eKooli kasutajale tasuta, kuid nüüd tuleb selle eest välja käia kuni 3,45 eurot kuus, kuna tegemist on niinimetatud tasulise perepaketi osaga.

eKooli arendava ettevõtte Koolitööde ASi juhataja Tanel Kerese sõnul on tegemist möödunud aasta lõpus alustatud muudatuse osaga. «Detsembri keskpaigast oleme oma veebilehel kliente teavitanud, et 2017. aasta jaanuaris toome välja uue perepaketi, mis koondab seni tasulised teenused ühte paketti ning lisandub ka hinnete statistika vaatamine.»

Kerese kinnitusel on eKoolis endiselt tasuta info, mida märgitaks muidu õpilase päevikusse: hinded, vestlused, teated, puudumised, kodutööd. Tasulisse perepaketti kuuluvad niinimetatud mugavusteenused, näiteks teavitused, nädalaraportid ja nüüd ka hinnete statistika.

«Kui seni oli iga teenus tellitav vaid ühele kasutajale, siis perepaketi puhul on teenused avatud kogu perele. Teateid ja raporteid on võimalik edastada soovi korral ka pereliikmetele, kellel ei ole eKooli juurdepääsu, näiteks vanavanemad,» selgitas Keres.

Miks lõhkuda töötavat süsteemi?

Tõrva gümnaasiumi õppealajuhataja Irja Kääriku sõnul pole seoses muudatustega nende poole ükski vanem pöördunud, küll on seda arutanud koolis töötavad õpetajad, kes ühtlasi lastevanemad. «Tegu on tõesti mugavusteenusega, aga kuna see võimalus enne oli ja nüüd tasuta kujul ära kadus, siis loomulikult tekitab see ebameeldivat tunnet.»

Lisaks olevat Kääriku hinnangul ebamugavaks muutunud eKooli vestluste funktsiooni kasutamine, mida nad töös tihti pruugivad. «Tundub, et disainitakse seda, mida poleks vaja puutuda, sest alati ei õnnestugi kõike paremaks muuta. Mõni süsteem, mis hästi töötab, võiks jääda alles.»

Seoses sellega olevat Kääriku sõnul koolis arutatud üleminekut Stuudiumile kui eKooli peamisele analoogile. Samas ei soovi kooli juhtkond uisapäisa tegutseda. «Eks igal süsteemil ole oma head ja vead ja kes garanteerib, et Stuudiumile üle minnes see kõiki osapooli rahuldab ning sealgi midagi ei muudeta ...»

Digilahendustest üldisemalt rääkides arvas Käärik, et säilitama peaks tasakaalu digivahendite ja paberkandjate vahel. «Peame alati valmis olema, et hommikul arvuti ei käivitu ja et elu seisma ei jääks.» Näiteks perekondade puhul, kellel võimalus arvutikasutamiseks puudub, kasutab kool võimalusel õpilaspäevikut või saadab koju paberil hinnetelehti.

Stuudium kogub populaarsust

Valga põhikooli direktori Hannely Luik-Stogovi sõnul vahetasid nad eKooli Stuudiumi vastu selle õppeaasta alguses ning tulemused on positiivsed. «Avastasime, et saame Stuudiumile teha ettepanekuid ning viia sisse muutusi, mis just meile vajalikud – see on paindlikum.»

Näiteks olevat hoopis lihtsam läbi viia niinimetatud kujundavat hindamist ning infovahetus kooli, õpilase ja vanema vahel on varasemast kiirem. Oluliselt olevat tõusnud kasutajate hulk õpilaste ja vanemate seas. «Oleme seda natukene ka survestanud, kuid kui enne kasutas seda 60 protsenti õpilastest, siis nüüd 90,» märkis direktor.

Kuigi Stuudiumis puudub eKooli sarnane hinnete statistika funktsioon, on see direktori arvates muid asjaolusid arvestades ebaoluline. «Üks etteheide seoses sellega on tulnud, kuid samas ... Mida vanem selle teadmisega, mis hinde tema laps võrreldes teistega sai, reaalselt peale hakkab? See on ju väga pisikene lisateadmine.»

Koolil on kohustus infot jagada

Luik-Stogovi teada on paljud koolid sellel õppeaastal Stuudiumile üle läinud või üle minemas. Üks selle põhjus on, et riigigümnaasiumitele on Stuudium muutunud kohustuslikuks ning nendega õpilasi ja perekondi jagavatel põhikoolidel on mugavam kasutada ühtset süsteemi.

Stuudiumit kasutab sellest õppeaastast ka Otepää gümnaasium. «Oleme väga rahul. Septembri aluses oli meil lastevanemate üldkoosolek, kus tutvustati Stuudiumi keskkonda, selle funktsioone ning jagati kontakte,» rääkis direktor Külle Viks.

Haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm tunnistas, et taoliste teenuste hinnastamise üle otsustavad ettevõtted ning keskkonna valimise üle koolid ja koolipidajad ning riiklikku regulatsiooni selles vallas ei ole. «Kool peab tagama, et õpilaspäeviku põhifunktsioonid jõuaksid lapsevanemani lisakulutusi tegemata.»

Koolid maksavad eKooli teenuse eest kuutasu, mille suurus oleneb õpilaste arvust. Õpetajatele ja kooli personalile on eKooli keskkonna kasutamine tasuta.

Lisaks eKoolile ja Stuudiumile kasutatakse Kurmi sõnul osas koolides ka omatehtud tarkvara ning väiksemates koolides laiatarbe kontoritarkavara. «Riik loob aastaks 2019 rakenduskõrgkoolidele ja kutseõppeasutustele uue õppeinfosüsteemi, mida saab kasutada ka gümnaasiumites.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles