Seitse soovitust, kuidas end reisil tervena hoida

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Andres Teiss/ Postimees.

Olgu tegemist töö- või puhkusereisiga, ei tohi unustada, kuidas end võõral maal levivate haiguste eest kaitsta ning reisilt naastes tervena püsida. Ida-Tallinna Keskhaigla infektsioonikontrolliarst dr Aleksei Nelovkov jagab kasulikke soovitusi, mida teha selleks, et enda tervist reisiperioodil kaitsta.

Reisimine on inimeste seas üha populaarsem, eriti ajal, mil Eestis valitsevad pimedus ja külmakraadid. Lõunamaade soojast kliimast meelerahu otsides tuleb aga teada ka sealseid võimalikke terviseohtusid ning seda, kuidas end nende eest kaitsta.

Vaktsineeri! Paljud välisriigid, eriti troopilised piirkonnad, peidavad sageli salapäraseid nakkushaigusi. Selleks, et end nende eesti kaitsta, tuleb end aegsasti vaktsineerida. Terviseamet jälgib pidevalt Maailma Terviseorganisatsiooni seireandmeid nakkushaiguste riskipiirkondade ja nende muutumise kohta ning jagab vastavalt piirkonnale ka vaktsineerimissoovitusi.

Võta kaasa reisiapteek! Paki endale kaasa väike kogus esmaabiravimeid, et vajadusel tervist kiiresti turgutada. Reisiapteegis võiksid olla näiteks palavikualandajad, seedimise sümptomaatilised ravimid, valuvaigistid, olenevalt piirkonnast ka malaaria profülaktika ravimid jm.

Muretse putukatõrjevahendid! Aafrikast ja Aasiast sissetoodud malaariajuhte esineb Eestis igal aastal. Selle vältimiseks on vajalik igakülgne malaaria profülaktika, millest olulise osa moodustavad lisaks ravimitele ka putukatõrjevahendid (aerosoolid, määrded, võrgud, elektrilised putukatõrjevahendid jne). Lisaks levitavad sääsed selliseid nakkusi, nagu Zika viirus, Dengue palavik, Chikungunya viirus ja teised hemorraagilise sündroomiga palavikud, mida on võimalik õige kaitsega ära hoida.

Vali sobilik riietus! Ole teadlik võimalikest ilmastikumuutustest ning ära eelda alati, et soojal maal pole sooje riideid vaja. Järgi põhimõtet „pigem rohkem kui vähem”. Troopilises metsas matkates peab tundma kohalikku floorat ja faunat ning riietus peaks kaitsma võimalike kokkupuuteriskide eest.

Konsulteeri arstiga! Planeerides puhkust, pöördu reisimeditsiini kabineti poole, et teha vajadusel tervisekontroll ning arutada läbi vaktsineerimise vajadus. Arstilt saate kindlasti küsida lisainfot muude ennetusmeetmete kohta.

Järgi hügieeninõudeid! Üks lihtsamaid, kuid olulisemaid tegevusi on hügieenireeglite järgimine. Pese käsi, väldi saastega kokkupuudet ja hoolitse hügieeni eest – nii oledki oma tervisele juba suure heateo teinud. Kaasa võib võtta ühekordseid alkoholilahusega immutatud salvrätikud või antiseptikut, et õigel ajal oleks alati võimalus käsi desinfitseerida!

Söö usaldusväärsetes kohtades! Söögikohta valides usalda restorane, mitte tänavatel müüdavat toitu – sellega väldid võimalikke seedeprobleeme ja soolenakkusi. Jookidesse lisatud jääkuubikud võivad samuti ohtlikke baktereid sisaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles