Hullunud patsient vigastas haiglas 12 inimest

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla
Valga haigla Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pühapäeva õhtul ründas Valga haigla töötajaid ja patsiente eraldusruumist välja pääsenud psühhiaatriapatsient. Politsei toimetas mehe psühhiaatriakliinikusse.

Praegu teada olevatel andmetel pani rünnaku toime 57aastane mees.

Kella 22 ja 23 vahel aset leidnud rünnaku tulemusena sai viga 12 isikut. Valga haigla juhataja Marek Seeri sõnul on kannatanutel marrastused ja sinikad. Kannatada saanud haiglatöötajad lubati valve lõppedes koju. «Praegu on haigla patsientide ja töötajate olukord rahulik, keegi ei ole ohustatud ja haigla jätkab tavapärase tööga,» ütles Seer eile lõuna paiku.

Intsidendis viga saanud naispatsiendi tütar Merle Suev, kes käis pühapäeva õhtul ise haiglas ning suhtles ka politseiuurijaga, ütles, et viga sai viis patsienti, kuus haigla töötajat ja üks politseinik. Tema teada pääses mees kolmandal korrusel isolaatorist ehk eraldusruumist välja, kui arstid läksid talle süsti tegema. Seejärel asunud mees ründama samal korrusel viibinud inimesi.

Koos Suevi emaga saanud viga ka teine palatis olnud vanainimene. «Kui arstid tegid ukse lahti, läks kallale ja hakkas jooksma osakonnas. Keda nägi, seda peksis. Enne läks kallale emale, emal on hematoomid peas, kraabitud kõik ära. Kõrval oli tal naaber, vanainimene. See tegi häält ja ta lõi kõik näo ära sellel. Peksis niimoodi, et terve nägu oli paistes ja pandi õmblus peale,» rääkis Suev.

Haiglas võiks olla turvamehed

Tema hinnangul pole praegu haiglas piisavalt turvaline ning ka temaga vestelnud haigla töötajad olid nõustunud, et haiglas peaksid pidevalt olema turvamehed.

«Eile tulin haiglasse, kõik käivad jäätükkidega – seal oli õudne, mis eile oli. Nii palju, kui mina rääkisin medtöötajate ja personaliga, kõik ütlesid, et kogu aeg tahtsid, et seal oleks turvamees. Peavad ikka need olema seal, kes esimese hooga tulevad appi. Mitte oodata, kuni politseinikud tulevad. 2–5 minutit tuleb G4S. Selle kolme minutiga peksab nii ära inimese, et anna minna,» rääkis Suev.

Seer kinnitas, et juhtum leidis aset haigla kolmandal korrusel, kus haigla intensiivravi-, sise- ja hooldusosakond. Täpsemalt ta sündmuse käiku ja kuidas mehel isolaatorist välja pääseda õnnestus, kommenteerida ei saanud. «Eks haigla teeb oma järeldused ja uurib ka sisemiselt seda juhtumit, aga oleme kuriteoteate esitanud ka politseile.»

Haiglajuht avaldas, et agressiivseks muutunud mees viibis isolaatoris diagnoosist tingituna. Kas mees on varem agressiivne olnud, selle kohta Seeri sõnul esialgu infot pole. Juhataja sõnul oli füüsise poolest tegu «keskmise eesti mehega».

Selline juhtum esmakordne

Nii agressiivne juhtum on Seeri kinnitusel haiglale esmakordne. «Agressiivseid patsiente on tulnud ette, pigem on need olnud verbaalsed agressiivsed, mõni üksikum vahejuhtum pigem mõne seadmega, aga sellisel moel on see esmakordne. Ja loodetavasti ja päris kindlasti ka viimane.»

Valga haigla juhataja Marek Seer. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Valga haigla juhataja Marek Seer. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seer lausus, et haiglas ei ole turvamehi, töötajad on ohtlike patsientidega käituma koolitatud ja olemas häirenupp, millele reageerib koostööpartner G4S, kes politseiga kiirelt kohale tuli.

«Esmane on haigla enda töötajate reageerimine sündmusele, töötajad on õpetatud agressiivse patsiendiga toime tulema. Patsiendid, kellel tuvastatud sellist sorti häire, et nad vajaksid täiendavaid meetmeid, näiteks psühhiaatrilist ravi, suunatakse Tartusse või Viljandisse.»

Seer ei välistanud, et haigla võib turvamehed palgata, kuid selle ja ka teiste edasiste sammude vajadust peab näitama uurimine.

«Kui sündmuse rekonstrueerimise käigus tuleb välja täiendavaid meetmeid, mida peaksime veel rakendama, siis teeme seda. Eks teeme omad järeldused ja kui osutub põhjendatuks ja vajalikuks ja riskianalüüsidest täiendavalt tuleb välja, et turvameeskonna kohapeal olemasolek on kindlasti vajalik tulevikus, me seda kahtlemata ka teeme,» rõhutas ta.

Valga haigla nõukogu esimees Mart Einasto nimetas juhtunut kahetsusväärseks, aga lausus, et turvameeste palkamine on Valga haigla juhatuse otsustada.

Valgamaalane kohtas haigla koridoris haigla kirurgi Ene Tuvikest, kelle silma all oli suur sinikas. Teised töötajad kinnitasid, et Tuvikene langes mehe rünnaku ohvriks, kuid kirurg keeldus kommentaarist, viidates, et neid jagab vaid haigla juhtkond.

Keeruline ette näha

Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste ütles, et täpsemaid asjaolusid teadmata on juhtunut raske kommenteerida. «Kahtlemata ei ole sellised rünnakud haiglates õnneks kuigi sagedased, vähemalt meieni selliselt neid jõudnud ei ole. Vahel ongi väga keeruline ette ennustada, kuidas patsient ühele või teisele asjale reageerib.»

Lõuna ringkonnaprokuratuur andis teada, et vahejuhtumi asjus algatab politsei kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist ehk teise isiku löömist ja tervise kahjustamist, kui see on toime pandud korduvalt. Samuti uuritakse juhtunut seadusepügala alusel, mis käsitleb rünnet politseiametniku vastu.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Milvi Väina sõnul selgitatakse menetluse käigus ühtlasi välja, kas isik on süüdiv. «Hetkel on ründaja arstide järelevalve all ning teistele inimestele ta ohtlik ei ole,» ütles ta eile.

Käitus ettearvamatult

«Väljakutse saanud politseipatrull oli sündmuskohal mõne minutiga. Olukord oli tõsine, sest mees käitus ettearvamatult ning vigastatute ring suurenes üsna kiirelt lühikese aja vältel,» kirjeldas Lõuna prefektuuri politseikapten Toomas Joakit.

Sündmusele reageerinud patrulli eesmärk oli agressiivne patsient võimalikult kiiresti ohutuks teha ning vältida täiendavaid ohvreid. «Mees osutas politseinikele kinnipidamisel vastupanu, kuid rahunes kiirelt pärast politsei sekkumist ja käeraudade peale panemist,» selgitas politseikapten.

Prokuratuur kinnitas, et nende esialgsetel andmetel sai viga tosin inimest, õnneks suuremaid kehavigastusi ei esinenud. Juhtunu üksikasjad selgitatakse välja edasises menetluses.

Tartu ülikooli kliinikumist kinnitati, et mees viibib seal. «Saame öelda, et see patsient on kliinikumi arstide hoole all, aga rohkemat me ei ütle,» lausus Tartu ülikooli kliinikumi avalikkussuhete direktor Kristi Tael.

Valga haigla tunneb kaasa õnnetusjuhtumis kannatanutele ja nende lähedastele.

Silt Valga haigla koridori uksel ütleb, et seoses viirusnakkuste jätkuva levikuga soovitab haigla seal viibivaid patsiente mitte külastada. Haigla juhataja Marek Seer keelas gripiohule viidates ajakirjanikel siiski konkreetselt sündmuspaiga külastamise. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Silt Valga haigla koridori uksel ütleb, et seoses viirusnakkuste jätkuva levikuga soovitab haigla seal viibivaid patsiente mitte külastada. Haigla juhataja Marek Seer keelas gripiohule viidates ajakirjanikel siiski konkreetselt sündmuspaiga külastamise. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Valga haigla registratuur. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Valga haigla registratuur. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles