Õpetajate keskmine palk ületas 1200 eurot

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedagoogid hariduskonverentsil «Õpetaja – tuleviku kujundaja»
Pedagoogid hariduskonverentsil «Õpetaja – tuleviku kujundaja» Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eelmise aasta lõpus ületas Eesti üldhariduskoolide õpetajate keskmine palk esimest korda 1200 euro piiri, jõudes 1208 euroni. Kõige kõrgem oli keskmine palk Sauga, Tori, Tahkuranna, Are ja Tähtvere vallas ning Narva-Jõesuus, kus see ületas 1400 eurot, andis teada haridus- ja teadusministeerium.

Üle 1200 euro oli õpetajate keskmine palk 54 omavalitsuses ja üle 1100 euro 64 protsendis omavalitsustest. Pea kaks kolmandikku kohalikest omavalitsustest panustas riiklikule palgatoetusele ka omalt poolt juurde. Keskmiselt panustasid omavalitsused juurde 2,3 protsenti. Maakondade lõikes oli kõige kõrgem keskmine brutopalk Harju maakonnas, kus see oli 1265 eurot, kõige väiksem Hiiu maakonnas ehk 1104 eurot.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul on õpetajate palgakasv ministeeriumi prioriteet ka sellel aastal. «Lisaks pöörame rohkem tähelepanu lasteaiaõpetajate töötasu konkurentsivõimelisemaks muutmisele, milleks anname omavalitsustele lisatoetust. Samuti parandame tugispetsialistide teenuse kättesaadavust, mis toetab ka õpetajate igapäevast tööd,» ütles minister Reps.

Sellel aastal said omavalitsused 211,7 miljonit eurot õpetajate palgatoetust, mis on umbes 8 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. See lubab tõsta aasta lõpuks õpetajate miinimumpalga 1050 euroni ning arvestades palkade praegust kasvutempot, jõuab keskmine palk 1300 euro juurde. Jaanuarist tõusis õpetajate miinimumpalk 958 eurolt 1000 euroni.

Erakoolide riiklik toetus kasvas tänavu 18,2 miljoni euroni. Sellest 13,3 miljonit moodustab haridustoetus, mis on hinnanguliselt 16 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Lisaks saavad erakoolid riigilt ka tegevuskulude toetust 4,9 miljonit eurot.

Õpetajate palgastatistika leiab leheküljelt www.haridussilm.ee ning selle alus on omavalitsuste raamatupidamisandmed. Omavalitsused ning erakoolide pidajad saavad riigilt võrdsetel alustel haridustoetust, millest enam kui 80 protsenti moodustab õpetajate palgatoetus.

Omavalitsustele ja erakoolide pidajatele antav riiklik palgatoetus võimaldab maksta õpetajatele kehtivast alammäärast keskmiselt 20 protsenti kõrgemat töötasu. Enamik omavalitsusi panustab õpetajate töötasudesse ka omalt poolt juurde.

Õpetajate töötasu alammäär ehk miinimumpalk on õpetaja palga riiklik garantii, millest vähem ei tohi täiskohaga töötavale õpetajale maksta. Õpetajate lõplik töötasu lepitakse kokku lepingus koolijuhiga ning koolile eraldab eelarve tema pidaja, kelleks riigikoolis on haridus- ja teadusministeerium ja munitsipaalkoolis kohalik omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles