Valgamaal nähti siinmail haruldast lindu

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tellingumäe vaatetorn
Tellingumäe vaatetorn Foto: Kadri Pulk

Laupäeval toimunud Eesti Ornitoloogiaühingu linnuvaatluspäeval selgus linnurikkaim vaatlustorn, milleks sai tänavu Haapsalu linnutorn. Valgamaal Tellingumäe vaatetornis nägid vaatlejad aga Eestis haruldast eksikülalist puna-harksaba.

Haapsalu linnutorn võitis 20 linnutorni konkurentsis. Seal kohati 79 linnuliiki. Ühtekokku kuulsid-nägid vaatlejad 159 liiki linde.

Seitsmendat korda toimunud tornide linnuvaatluspäev jääb meelde heade vaatlusoludega. Ilm oli päikeseline ja hea nähtavusega, nõrk tuul soodustas lindude rännet ja hõlbustas linnuhäälte kuulmist. Seepärast pakkus merelinnale Haapsalule tugevat konkurentsi ka sisemaal Lämmijärve kaldal asuv Lüübnitsa vaatlustorn, kus kohati 77 liiki. Kolmandale kohale jäi Vihasoo torn Lahemaal 70 linnuliigiga.

Suurematest haruldustest kohati Tellingumäe tornis puna-harksaba ning Aardlas ja Sakas punakael-laglet. Ässliike ehk neid, keda kohati vaid ühes tornis, oli koguni 33. Nende seast võib leida nii äsja rändelt saabunud linde (karmiinleevike, väike-kärbsenäpp, lõopistrik) kui ka koduvarblase, keda kohati vaid Haapsalus. Põhjus on selles, et Haapsalu linnutorn asub ainsana üdini linnalises keskkonnas, samas kui teised tornid on ümbritsetud loodusmaastikega.

Puna-harksaba on haukaliste seltsi (varasema nimega kullilised) kuuluv lind, kelle tunneb ära harkis saba ja roostekarva tooni järgi. Lind on levinud Kesk- ja Lõuna-Euroopas, Väike-Aasias, Iraanis, Loode-Aafrikas, Kanaari saartel ning Rohelise neeme saartel. Põhjapoolsetel aladel on ta rändlind, Lõunapoolsetel aladel, alates Vahemere maadest, aga paikne. Linnu lähimad püsivad pesitsusalad jäävad Läti edelaossa. Eestis on puna-harksaba haruldane eksikülaline.

Linnuharulduste komisjoni andmetel on puna-harksaba Eestis kohatud kokku ligikaudu 60 korda. Liigi pesitsemine tuvastati Eestis esmakordselt 2015. aastal Sooblase külas Valga maakonnas, samas kohas pesitses puna-harksaba ka 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles