Sõim tõmbas eksvangide aitamise plaanile kriipsu peale (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endised vangid oleks hakanud elama ja nõustamist saama endises koolimajas Valgas Lembitu tänaval, kus kriminaalkaristusega inimesed on mitmesuguseid teenuseid saanud varemgi.
Endised vangid oleks hakanud elama ja nõustamist saama endises koolimajas Valgas Lembitu tänaval, kus kriminaalkaristusega inimesed on mitmesuguseid teenuseid saanud varemgi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgas endiste vangide tugikeskuse tegevusi vedama pidanud MTÜ Valga Abikeskus otsustas inimeste surve ja oma töötajatele osaks saanud isikliku sõimu tõttu keskuse rajamisest loobuda.

Pärast eilset istungit tuli Valga linnavolikogus arutusele plaanitava eksvangide majutus- ja nõustamiskeskuse teema, ent selle lõpetas volikogule saabunud kiri, milles Valga abikeskus andis teada, et jätab hanke allkirjastamata.

«Anname teada, et MTÜ Valga Abikeskus, kes võitis justiitsministeeriumi hanke, loobub antud hankest ja on sellest teavitanud justiitsministeeriumi,» kirjutas tugikeskuse vedamist plaaninud MTÜ juhataja Teresa Sale volikogule.

Eelnevalt oli Valga linnavalitsuse sotsiaalabiameti juhataja Meeli Tuubel teinud volikogule ettekande, milles tõi välja terve hulga positiivseid näiteid sarnaste projektide kohta mujalt Eestist ja välismaalt.

Sale ütles, et on kaalunud, mis saaks, kui ta keskuse plaaniga edasi läheks. Ta kinnitas, et jääb loobumisotsusele kindlaks, kuna surve temale ja teistele teenuste asukohaks plaanitud Lembitu 2 maja töötajatele on liiga suur ning ta ei pea sellele vastu.

Täpsemalt ei soostunud Sale ähvarduste sisu kommenteerima. «Ähvardused on isiklikud, ma ei julge enam ajakirjandusele midagi rääkida. Kirjutan sellest avalikkusele ka artikli, aga ma ei hakka seal laskuma sellesse, mis tegelikult on toimunud.»

Sõim nii internetis kui tänaval

Peamiselt on ahistav olnud labane sõim sotsiaalmeedias ja tänaval, ka täiesti võõraste inimeste poolt. «On öeldud näiteks, et tahan endale kuut uut seksuaalpartnerit.»

Osalt on põhjus ka inimeste mure. «Eile oli toidupanga päev, rääkisime inimestega. Nad on hirmunud. Tõesti, teavitustöö jäi tegemata. Nägime, et Valga linna elanikud ei ole valmis selliseks projektiks.»

Keskuse loomise hanke välja kuulutanud justiitsministeeriumi analüüsitalituse projektijuht Stanislav Solodov ütles, et Valga loobub väga heast võimalusest ehitada üles korralik teenus, mis tema hinnangul tooks kogukonnale rohkem kasu kui kahju. «Inimlikult ma MTÜ inimesi mõistan, kui nad tunnevad ennast nurka surutuna. Sellises väikses kohas edaspidi teenust pakkuda ja seal edasi elada on väga raske.»

Edasi jääb Solodovi sõnul alles kaks varianti, sest tugikeskuse loomise plaanist ministeerium ei loobu.

Tõenäoliselt ootab ees uus hange

«Alternatiiv on, et Valga abikeskus kui praegune hanke võitja leiab uue hoone. See ei pea olema Valgas, vaid võib olla mujal Lõuna-Eestis, siis saaksime Valga abikeskusega edasi minna. Aga kui ei lähe, siis tähendab see meile uut hanget, mis on järjekordne ajakadu,» ütle Solodov.

Teresa Sale sõnul ei plaani ta ülaltoodud põhjustel teenuse pakkumist mujal, seda takistab ka kinnisvara puudumine.

Keskuse loomise vastu 1095 allkirja kogunud algatuse üks eestvedajaid Allain Karuse ütles pärast volikogu istungit, et selgitused pole teda veennud. Kuigi ta on nõus, et toeta ei peaks endisi vange jätma, tuleks seda teha teisel kujul, näiteks neid sotsiaalkorterites majutades, mida ka praegu tehakse. «Kõik kuus kuni kümme vangi ühes ruumis – see ei ole normaalne.»

Tagasilöögid on ministeeriumi tabanud ka mujal Lõuna-Eestis. Tartus kukkus kaks samasugust Tartumaale suunatud hanget läbi, kuna ei esitatud ühtegi pakkumust. Kolmandale said nad Tartumaal ühe pakkumuse, kuid ka see jäi enne lepingu sõlmimist kohalike surve tõttu ära. Neljas hange otsustati teha tervele Lõuna-Eesti piirkonnale, ainsa pakkumuse esitas Valga abikeskus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles