Laseme meeste vaimse tervise luku tagant välja

Anna-Kaisa Oidermaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa
Kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa Foto: Erakogu

Meeste vaimne tervis on keerukas ja isiklik teema, millega kaasneb häbimärgistamise oht. Vaimse tervise probleem tähendab meie ühiskonnas veel liiga sageli nõrkust, tekitab hirmu ja arvatakse, et sellega peab ise hakkama saama. Mis siin ikka rääkida ja arutada – tuleb saata inimene spetsialisti juurde, küll tema vaatab, mis üldse teha annab.

Meeste vaimutervisest rääkimise vabadus on suisa topelttõkke taga – selle puhul paneb suu lukku ka tugevama sugupoole stereotüüp. Mees on murdumatu ja kui mõni tervisemure vaevab või lihtsalt vanust juba üle keskmise, ei ole tegemist enam piisavalt mehise inimesega. Kuidas hoida soolist identiteeti ja samal ajal elada kaua ning rahulolevana? Kuidas luua keskkonda, kus mees saaks jääda meheks ja samas oma tervise eest hoolt kanda?

Oleme MTÜs Peaasjad tegelenud selle teemaga nüüd juba peaaegu aasta. Viidates sellele, et mehed võiksid vaimutervise probleemidega abi otsida, riskin neid tembeldada mökudeks või vastutustundetuteks poisikesteks. Öeldes «kuulan meest!», riskin sõbrannade halvakspanuga, tühistades aastakümneid kestnud võitluse naiste võrdsete õiguste eest.

Noorte meeste puhul on paraku siit ilmast lahkumise üks kõige tõenäolisem viis endalt ise elu võtta. Lapsevanemana soovime lapsi kaitsta kõige ohtliku eest ja kõike õigesti teha. Selleks on palju reegleid, mida järgima peab, nende hulgas õige toitumine, kool ja trenn. Samas on noore inimese heaolu aluseks esmalt elus olemine ja selle tagamiseks on vaimutervisele panustamine kindel võit.

Noormehed võivad identiteedi ja mehisuse otsingutel sattuda kergemini äärmuslike liikumiste liikmeks, kus nad saavad ka mugavalt välja elada või tunda kõige teravamaid tundeid. Soovi tõttu olla mehine võib sattuda ka kuritegevuse lainele ja vanglasse.

Poisid kukuvad kordades sagedamini koolist välja ja saavad eelnevalt ka vastavaid koolipoisihindeid. Selle tulemusel on nad haavatavamad ja võivad sattuda ebakindlasse finantsolukorda või üldse peaga töötamisele käega lüüa.

Meie tööealiste inimeste hulgas on suur hulk mehi, kelle töö tulemuslikkus on alanenud õige abita jäänud depressiooni, ärevushäirete või muu vaimse tervisehäda tõttu. Arvatavasti vaid viiendik neist julgematest on abi otsinud.

Mees saab hõlpsamini sõltuvusprobleemid, olgu see praegusel ajal paljuräägitud alkoholism, mängurlus või näiteks pornosõltuvus. Kindlasti on seal ka bioloogilist alust, kuid igaüks saab õppida oma impulsse paremini kontrollima, naudingut edasi lükkama, pingeid ja emotsioone juhtima.

Riigi kaitsevõimegi sõltub väga palju siiski veel meeste peas toimuva heakorrast. Pea on kõigil noortel meestel kaasas ka kaitseväes.

Meestega vaimsest tervisest rääkides on tajuda ohtu ega oskagi vahel kuidagi rääkida. On kuulda, et kui nad ka päriselt välja ütleksid, mida mõtlevad, ei suudaks keegi seda taluda või võidakse seda hoopiski hiljem nende vastu ära kasutada. Mehe mõtted on ohtlikud ja nendega tuleb ise hakkama saada.

Mul on aga häid sõpru ja isegi mõni kolleeg, kelle jaoks sooviksin ilma nende mehelikkust kärpimata kohal olla.

Kliinilises töös on mul meessoost patsiendid, kellega tahaksin teha koostööd viisil, mis ka neile sobib. Veel on minu lähimate pereliikmete seas meessoost indiviide, kelles sooviksin välja tuua parima ning ära taluda nende rasked mõtted ja tunded.

Neil kõigil on vaimne tervis. Igaüks meist on kuskil tervise-haiguse skaalal, igal ajahetkel. Vahel oleme terved, vahel haiged, suure osa ajast seal kuskil vahepeal. Oht suunduda tervisest eemale võib olla märkamatu, ent veelgi märkamatumaks võib jääda võimalus peatuda ja suunda muuta. On ehk tänapäeval kangelane see, kes edukultuse kõverpeegli katki viskab ning endale julgelt otsa vaatab?

Igaüks saab midagi ette võtta oma vaimutervise parandamiseks. Selle üks viis võib olla ise õigest kohast abi küsimine. Selleks tuleb siiski suu lukust lahti teha. Võib ka öelda, et rääkimisest ei ole kasu või et see on naiselik viis probleeme lahendada. Samas tahaks väga teada, kuidas saaks olukorda paremuse poole muuta sõnagi rääkimata, maha vaikides.

Kui keegi sellele küsimusele vastust teab, palun öelge seda esimesel võimalusel Peaasi.ee meeskonnale, ootame! Muidugi võiks vaimsest tervisest ka mõelda, seda uurida, midagi produktiivset ette võtta, siis tehtut analüüsida ja seejärel jälle natukene rääkida.

Peaasjad MTÜ meeste vaimse tervise tegevusi toetab Eesti vigastatud võitlejate ühing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles